Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
c4g Dobijeni baterky-kolik voltu
Fórum: Elektroinstalace
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 1
1978 je teď offline  1978
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 24.8.2013 , 20:52   Citovat  

Ahoj, neporadili byste někdo kolik ma byt voltu na baterce při nastartovanem voze?Trosku me blbne baterka v lete je to divny tak hledam pricinu jinde...

Zkusil jsem zatím zahrat motor, nechal jsem svetla, topeni, radio a nabijeci napeti na kontaktech baterie je mezi 12.9 az 13.3 voltu v rozmezi 1000-3000 otáček. Baterku jsem meril nez jsem ji dal do vozu a ukazovala 13V rovnych - zkusim ju ted po par kilometrech zas zmerit.

Co myslite je to alternator nebo je to spravne?
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
HonDan je teď offline  HonDan
4 háčka
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 24.8.2013 , 23:30   Citovat  

bych rekl, ze je to skoro spravne
myslim, ze kdyz to povypinas tak to treba stoupne na 14 a tak to ma byt Úsměv

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Blackburn je teď offline  Blackburn
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 6:58   Citovat  

Měl jsem letos jednu zkušenost. BOSCHka baterka se jevila jako uplně zdravá. Voltáž a vše držela, ale točila jak kdyby byla vybitá. Motor se převaloval hrozně neochotně, ale točil. Měnil jsem starter, kontroloval kostry. Nakonec to bylo tím že měla zbořené články.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 9:30   Citovat  

koupil jsem ji novou je to yuasa 45ka a mam ji presne rok. koupil jsem ji na podzim a v zime to trosku zkomiralo nevim jesi není moc slaba na to auto. Po zime pak porad uz to bylo linejsi to startovani se to tak nejak dycky povedlo. Baterka ted hned po nabiti okamzite nastartuje krasne pak druhé startovani uz je total mrtva ze ani neotoci z motorem. Mam takovy divny pocit ze musí byt něco s temi slanky nekde spatne to se mi ještě nestalo aby to umřelo okamzite - je to udrzbovka s dolivanim destilky ale hlidal jsem to takze asi je proste utavena uz nejak.

Minor je teď offline  Minor
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 9:47   Citovat  

Nejspíš špatný nějaký článek.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 9:54   Citovat  

Ideální je zátěžový měřák a máš hned odpověď. Má ho každý lepší servis a nebo autoelektrikář.
Muže to být aja špatná kostra od baterky. Taky jsem se stím už setkal.

Gavly je teď offline  Gavly
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 11:06   Citovat  

Tu beterku je potřeba opravdu měřit pod zátěží. Pokud není zátěžový měřák tak stačí pustit nějaké spotřebiče v autě, jako třeba světla a podobně.
Nabíjecí napětí má být 14,4V což je i maximální napětí Baterie při nabití na 100%.
Pokud je beterie nabitá tak by neměla klesnout pod 12V, Pokud klesne tak je většinou jeden z článků v háji

Samozdřejmě i když nabíjecí napětí alternátoru je 14,4V tak na baterce se vždy naměří napětí beterie, tak že 13V není špatně.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 12:20   Citovat  

Mam normalni voltmetr a dle navodu na netu které jsou ale hodne vseobecne jsem to udelal jak sem psal - vsecko pustit v aute na plno vcetne svetel atd a merit při navysovani otáček.
Me spis zajímalo jake je dobijeci napeti na tomhle konkretnim aute nebo necem podobnym - verim ze tranzit nebo kamion mají jiné hodnoty Velmi šťastný . Proste když někdo komu baterka nezkomira zmeri napeti na kontaktech baterky co to ukazuje jesi 14/13 nebo kolik voltu atd.
Priklanim se ale ktomu ze baterka je mrtva a ze dobijeni funguje, vyreklamuju baterku teda a uvidim co dal HaHaaa

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 12:29   Citovat  

Moje špatná baterka na crx 2g dělala to, že po nastartování bylo vše ok.
Nastarované se světly kolem 14 voltu.
Po vypnutí s puštěnými světly kolem 12, ale po pár vteřinách začalo klesat napětí pod 10 voltů.
Když jsem vypnul světla, napětí se vrátilo na 12 voltů a auto neochotně ale točilo.

Jak jsem psal výše mrtvé články.

Gavly je teď offline  Gavly
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 12:35   Citovat  

Dobíjení na všech autech musí být stejné, lišit se můžou tak maximálně dobíjecím proudem.
Pokud měříš při zapnutém motoru napětí dobíjení, tak to je závislé na urovni nabití baterie. Tak že při prázdné baterii tam bude třeba 12 a při plně nabité baterce tam bude 14.
Důležité je potřeba vyloučit chyby. Nejdřív změř baterku aniž by jsi zapínal motor. Zapni všechno co jde. a pak změř tu baterku jestli bude špatná tak to napětí bude rychle klesat.
Edit: jak říká Blackburn

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 12:47   Citovat  

BlackBurn: z tvé situace soudím na vadný článek v baterii - přesně to sedí.. jde s tím klidně jezdit i rok dva, jen v zimě to musí chytnout max. na druhý pokus, jinak smůla Velmi šťastný

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2013 , 13:09   Citovat  

moc diky vsem za příspěvky - dycky je to plus když ktomu rekne něco par lidi a zkusim napred novou baterku pak budu zkouset dal

xBaryk je teď offline  xBaryk
0
PříspěvekZaslal: 10.9.2013 , 12:06   Citovat  

Já to u motorky mám tak, že 1300+-100 ot/min 13-13,5 V, a tři tisíce ot/min 14-14,5V (Nesmí překročit 14,5V! - jinak vadný reglér) jestli si nedrží napětí, nebo podbíjí může to být i onen reglér, nebo altík, už je toho víc. Každopádně i s mrtvou baterkou, musí za jízdy dobíjet 13,5-14,5V! Jinak je něco špatně. Stará baterka ale může napětí držet a může mít nedostatečnou kapacitu. Takže je to i proudová otázka.
Jinak ke Tvé otázce: Je to špatně, za běhu motoru musí být napětí musí být vyšší! Pro představu, altík dodává řádově desítky Voltů, proto tam je reg, kterej ti napětí srazí a dřží, ale otázka je jestli máš rovnováhu mezi příjmem a odběrem, záleží na kolik watů máš altík. Předpokládám ale, že máš vše původní tzn. že někde je chyba.

silvic16 je teď offline  silvic16
0
PříspěvekZaslal: 15.9.2013 , 11:28   Citovat  

Kontrola, alternátoru (dobíjení) v automobilu Honda.

1. Ohřejte motor.
2. Nastavte otáčky na 2000/min. a udržujte je stálé.
3. Zapněte hlavní světlomety.
4. Změřte napětí na vývodu z alternátoru ( když je v pořádku kabel na + baterie a ukostření, lze měřit i tam).
Napětí musí být v rozsahu 13,9 - 15,1V.
5. Zapněte všechny ostatní spotřebiče ve vozidle - rozmrazování oken, ventilátory, ohřívání sedaček apod.
Správně by se měl měřit i proud, což ale vyžaduje poněkud speciální vybavení.
On i mnohý levný voltmetr požadavky nesplňuje...
Je - li celkový proud z alternátoru okolo 60A a napětí nepoklesne na víc než 13,5V je dobíjení v pořádku.

13,5V není z hlediska nabíjení nijak závratná hodnota. Se stářím baterie se zvyšuje i její vnitřní odpor a k "protlačení" nabíjecího proudu 1/10C je potřeba nabíjecí napětí vyšší (okolo 16V).
Čili je třeba počítat s tím, že starší baterie se při krátkých jízdách s větší el. zátěží dobíjí málo.
Tvoje napětí při zatížení jsou na hranici. Zkusil bych to pro jistotu změřit s jinou, zaručeně dobrou baterií.

silvic16 je teď offline  silvic16
0
PříspěvekZaslal: 17.9.2013 , 11:57   Citovat  

Protože tady také byla řeč o měření na nepřipojené baterii, tak bych ještě dodal -

Měření na nezatíženém (odpojeném !) akumulátoru nám toho sice moc neřekne, ale je dobré vědět zhruba toto:

Napětí naprázdno nabitého Pb akumulátoru - 12,36 - 12,9V u vybitého se uvádí - 11,7 - 12,18V
Při vybíjení nějakou zátěží se za konečné napětí považuje 10,32V. Potom se musí vybíjení přerušit.

Kapacita C, kterou výrobce udávaná v Ah (Ampérhodiny) znamená, že dobrá baterie vybíjená proudem 1/10C (45Ah = 4,5A)
nám bude schopná dávat tento proud po dobu 10 hod. do toho konečného napětí.
Při vybíjecích proudech jiných hodnot vstupuje do hry t.zv. Peukertova konstanta.
Pan Peukert totiž zjistil, že když uvedenou baterii zatížíme proudem 2× větším než těch 4,5A (t.j. 9A), nezkrátí se nám čas vybíjení na polovinu (5hod.), ale na čas kratší.
U vybíjecích proudů menších je to naopak.
Záleží na výrobci a existují tabulky těchto konstant.
Solidní výrobci dbají, aby doba vybíjení jejich baterií 45Ah při střední zátěži (zde 9A) nebyla kratší než 4hod.
Protože se jedná o měření malých rozdílů napětí, je dobré na to mít přesný voltmetr, nebo si někde ověřit jak ten můj na vhodném rozsahu kecá a s chybou počítat.
Ty setiny voltu lze také brát s rezervou.

Napětí na mé Hondě typ ES55, baterie Honda(?)- úzká, stará 5 let, měřeno na svorkách baterie -

Studený nenastartovaný motor - 12,6V (nějaký malý odběr tam je)
Start a bez ohřívání a bez světel, asi ty 2000 ot. - 14,69V
Zapnuty všechny spotřebiče světla, klima, ventilátor, ohřívání zadního okna, přehrávač naplno - 14,39V.
Naposledy jsem to měřil když byla baterie nová a bylo to skoro stejné - 14,8 - 14,3V.

Obsah fóra Honda-club.cz   
c4g Dobijeni baterky-kolik voltu
Fórum: Elektroinstalace
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina