Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Topíte plynem?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další 
Zaslat odpověď

Strana 4 z 5
monty je teď offline  monty
Moderátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 20:10   Citovat  

najdi si heslo "stirling" nebo teplovzdušný motor Velmi šťastný
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Daver je teď offline  Daver
Administrátor
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 20:12   Citovat  

Nezklamal a už to studuju ... chytrej pán ten Stirling ... troška soustružení a bude to doma HaHaaa je to dobrý
   Návrat  
Klasounek je teď offline  Klasounek
1 háčko
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 20:51   Citovat  

Jo, někde na nějakém fórku jsem četl, že tím nějaký chlápek pohání (vyrábí si pro něj elektřinu) čerpadlo, takže se nemusí obávat výpadku elektřiny při rozpáleném kotli. Na to se do něj zbytek fóra pustil, že tomu nevěří, že by to v domácích podmínkách fungovalo a utáhlo to čerpadlo... no nevím, ale každopádně by to bylo super Mrk
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 20:59   Citovat  

Klasounek napsal:
Jo, někde na nějakém fórku jsem četl, že tím nějaký chlápek pohání (vyrábí si pro něj elektřinu) čerpadlo, takže se nemusí obávat výpadku elektřiny při rozpáleném kotli. Na to se do něj zbytek fóra pustil, že tomu nevěří, že by to v domácích podmínkách fungovalo a utáhlo to čerpadlo... no nevím, ale každopádně by to bylo super Mrk
na youtube je plno videí kde to funguje , oběhový čerpadlo stačí o výkonu pár watů takže by slušně udělanej stirling utáh určitě.problém je s tím že ten motor se sám nerozběhne , musíš mu dát impuls.
   Návrat  
Administrátor
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 21:46   Citovat  

Tak pokud by se jednalo o samostatný systém na úsporu energie, tak by startovní elektrický impuls nebyl problém, že ano ... no a pro případ výpadku by se to dalo přes měnič nakopnout z autobaterie bych řekl je to dobrý
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 21:56   Citovat  

Daver napsal:
Tak pokud by se jednalo o samostatný systém na úsporu energie, tak by startovní elektrický impuls nebyl problém, že ano ... no a pro případ výpadku by se to dalo přes měnič nakopnout z autobaterie bych řekl je to dobrý
no tohle jsem osobně jen tak zkoukl , odběr čerpadla případně řízení kotle v řádech 50w není to co by mě ve vztahu ke spotřebe elektriky trápilo.
   Návrat  
Administrátor
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 22:12   Citovat  

Okej, tak ale 14kW kotel už by uměl určitě vyrobit mnohem více elektřiny ... otázkou je, jestli to stojí za tu práci to mi hlava nebere
   Návrat  
Lucy je teď offline  Lucy
3 háčka
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 22:14   Citovat  

Topím a dnes přišlo vyúčtování to snad ne to snad ne
   Návrat  
Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 19.2.2009 , 22:16   Citovat  

dříví ... cca 5t Kč za rok kouř
   Návrat  
OsekSpider je teď offline  OsekSpider
4 háčka
PříspěvekZaslal: 19.9.2011 , 23:00   Citovat  

nebudu zakládat další téma, ale trochu to souvisí, jaké doporučujete topení pro dílnu/garáž? Mám možnost zemního plynu, PB plynu, elektřiny, dřeva, uhlí, nafty i oleje ale chtěl bych něakou jednoduchou variantu ideálně bych se chtěl vyhnout tomu dřevu a uhlí jelikož se musí stále přikládat Tak to valím bulvy
   Návrat  
Becky je teď offline  Becky
4 háčka
PříspěvekZaslal: 19.9.2011 , 23:03   Citovat  

OsekSpider napsal:
nebudu zakládat další téma, ale trochu to souvisí, jaké doporučujete topení pro dílnu/garáž? Mám možnost zemního plynu, PB plynu, elektřiny, dřeva, uhlí, nafty i oleje ale chtěl bych něakou jednoduchou variantu ideálně bych se chtěl vyhnout tomu dřevu a uhlí jelikož se musí stále přikládat Tak to valím bulvy

hlavne neco z ceho neni takovej bordel, doma topime automatickym kotlem na uhli, sice to neobnasi takovy obstaravani jako stare dakony ale popel musi stejne nekdo vyndavat, uhli nasejpat, je kolem toho docela prace, ale zase topime na zlomek ceny nez by to bylo u plynu/elekriky

mel by si asi zvazit co stoji provoz je to dobrý
   Návrat  
Nipper je teď offline  Nipper
2 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 0:22   Citovat  

Záleží na co to přesně chceš. Jestli to máš jen na rychlé vyhřátí prostoru pro pohodlí při občasné práci na autě, tak bych doporučil klimatizaci. Když zvolíš vhodný výkon, tak budeš mít přijatelnou teplotu do 10 minut a zároveň ti to vysuší vzduch. Je to takovej trochu luxus, ale náklady na provoz jsou za zlomek ceny klasického elektrického vytápění. Dnes na to přechází hodně autoservisů, které už to dávno nemají (v zimě teplo, v létě chládek) a osobně bych asi do ničeho jiného nešel už jen proto, že mám chlaďaře v rodině. Kdybych chtěl něco na dlohodobé vytápění a udržování teploty, tak jedině uhlí - večer naložíš a ráno máš připravenou dílnu. Bordelu z toho není jako u dřeva a je to taky míň náročné na skladování paliva. Úsměv Jinak mě ještě napadly naftové kamínka, existuje to ještě při dnešní ceně nafty? Známej topí na vyjetej olej. Velmi šťastný
   Návrat  
Jakub Erben je teď offline  Jakub Erben
2 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 9:22   Citovat  

Nipper napsal:
Záleží na co to přesně chceš. Jestli to máš jen na rychlé vyhřátí prostoru pro pohodlí při občasné práci na autě, tak bych doporučil klimatizaci. Když zvolíš vhodný výkon, tak budeš mít přijatelnou teplotu do 10 minut a zároveň ti to vysuší vzduch. Je to takovej trochu luxus, ale náklady na provoz jsou za zlomek ceny klasického elektrického vytápění. Dnes na to přechází hodně autoservisů, které už to dávno nemají (v zimě teplo, v létě chládek) a osobně bych asi do ničeho jiného nešel už jen proto, že mám chlaďaře v rodině. Kdybych chtěl něco na dlohodobé vytápění a udržování teploty, tak jedině uhlí - večer naložíš a ráno máš připravenou dílnu. Bordelu z toho není jako u dřeva a je to taky míň náročné na skladování paliva. Úsměv Jinak mě ještě napadly naftové kamínka, existuje to ještě při dnešní ceně nafty? Známej topí na vyjetej olej. Velmi šťastný

Klima,potažmo tepelný čerpadlo vzduch-vzduch je účinný a funkční do -5 v některých případech -10. takže z něčím ještě dokombinovat a bude to OK. Takle to mám já a z baráku natažený trubky ještě z velikejch teplovodních krbovek (stačí přiložit jednou za 5-6 hodin). mám tam tři střední radiátory a tepla dost. dílna vnitřní velikosti 9,6 x 11m výška 3,9m.
   Návrat  
skyline je teď offline  skyline
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 12:14   Citovat  

Jakub Erben napsal:
Klima,potažmo tepelný čerpadlo vzduch-vzduch je účinný a funkční do -5 v některých případech -10.

Tos vycetl kde? Standard tepelnych cerpadel je ucinnost do -15 v pohode, do -20 extrem.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Moderátor
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 12:26   Citovat  

skyline napsal:
Tos vycetl kde? Standard tepelnych cerpadel je ucinnost do -15 v pohode, do -20 extrem.

a tos vyčetl kde Velmi šťastný pořádnej výtlem vono to topí furt ale ... v případě kdy si to teplo odebírá ze vzduchu se topnej faktor při takovejhle teplotách blíží 1 tzn to co sežere+- odevzdá do systemu = mužu mít seplou klasickou spirálu a vyjde to nastejno.ono je potřeba mrknout do tabulek a grafů ,u solidních firem je to s trochou hledání na www i nalezitelný -případně si je vyžádat,teplota kdy to jakžtak funguje je kolem tý 0 ale pak to rapidně klesá.něco jinýho je to v případě nějakýho zdroje tepla ,výkop,vrt s dostatkem vody,potok , řeka -ale to je logický , odebírá to teplo prostředí o vyšší teplotě.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 12:42   Citovat  

monty: mam to doma a vycetl jsem to v te tabulce, o ktere mluvis Mrk Neresim, kolik to v takovou chvili stoji, ale jestli to topi. No - a topi. Resp. v -20 nevim, nejmin bylo tusim -17 a ani na teple, ani na vode nic poznat nebylo. Na elektromeru ano, uvidime vyuctovani, treba me to donuti koupit na zimu drevo a vyuzivat krb s vymenikem. Nicmene jsem nepritel tuhych paliv, predevsim uhli a kdyby to slo zakazat, tak to udelam. Ten smrad, co jde z okolnich baraku je v zime horsi, nez bydlet v centru mesta naštvanej Bohuzel, neotravovat ostatnim zivot smradem se u nas moc nenosi.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 14:05   Citovat  

skyline napsal:
monty: mam to doma a vycetl jsem to v te tabulce, o ktere mluvis Mrk Neresim, kolik to v takovou chvili stoji, ale jestli to topi. No - a topi. Resp. v -20 nevim, nejmin bylo tusim -17 a ani na teple, ani na vode nic poznat nebylo. Na elektromeru ano, uvidime vyuctovani, treba me to donuti koupit na zimu drevo a vyuzivat krb s vymenikem. Nicmene jsem nepritel tuhych paliv, predevsim uhli a kdyby to slo zakazat, tak to udelam. Ten smrad, co jde z okolnich baraku je v zime horsi, nez bydlet v centru mesta naštvanej Bohuzel, neotravovat ostatnim zivot smradem se u nas moc nenosi.
nj mě se zas nelíbí to,že ve chvíli kdy potřebuju plnej topnej výkon to vlastně funguje nejhůř.+ ten marketing nebo i neznalost firem kolem - všude píšou učinnost 1:3 případně lepší ,uspory, blabla a pak letíš do baumaxu pro přímotop Úsměv abys nezmrz.
ono záleží jak kdo tuhým topí , někde vepředu jsem psal že má kolega akumulačku ,když roztápí kotel tak to samozřejmě zakouří , ale jak se to prohřeje a naběhne na plnej výkon (cca 10-15minut -krátkej okruh)tak už na komíně nevidíš že topí.
loni jsem v dílně topil dřevěný a slámový peletky a to samý .
něco jinýho je když někdo topí tak, že to dusí,případně topí mokrým dřevem nebo nepoužívá mix a nechá podchlazenej kotel táhnout celej system a další zvěrstva co se dělaj.
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 14:29   Citovat  

skyline napsal:

Pokud se topí kvalitním černým uhlím,tak to kouří chvilku a neřekl bych,že to smrdí... Problém jsou spíš nekvalitní nebo homemade paliva (jako třeba petflašky plněné pylinami apod.) + ještě zanedbaná údržba komínů.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 14:31   Citovat  

monty: tak jak rikam, mrznuti nehrozi. Mozna to platilo driv, cerpadla prosla za poslednich par let docela slusnym vyvojem.

Ad pevny - staci se podivat z okna, z kolika kominu se line naprosty hnus a jsou chvile, kdy proste nejde vetrat, protoze zvlast pri zimnich inverzich jde ten smrad primo domu (kdyz se kour drzi pri zemi). Ale na to staci i podzim, kdyz se ted ochladilo a nektera hovada zacala topit kdo vi cim, clovek docela lituje, ze neni zpusob jak to zarazit.
   Návrat  
PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 16:20   Citovat  

s montym musím plně souhlasit ,a to jak v případě tepčep vzduch vzduch...nač to používat v -5 když mě vyjde laciněji topit přímo elektřinou.
a tuhá paliva to samé . dusím li kotel a nedám ho na jeho ideální účinost čoudí ,to samé dřevo a kamna či krbové zdroje.
většinou to lidi přeženou nacpou si do obyváku klidně 12kw a pak to dusej co to jde aby se jim neopálili chlupy na nohou.Případně maji vložku a protože mají na jaře či na podzim relativně jen od plamenu teplo tak nepouštějí do systému tak jim to vře a zase dusí .
Ideál je prostě akumulace ,at akumuluji nepotřebné teplo v danou chvíli,či slunce ,nebo kotel roztopím na ideální provoz.
Základ veškerého topení je ale izolace.
Dle mne do dřevostaveb a podob ,bez možnosti akumulace zdiva .Akumulace tepla prostě 100% patří(a nejen tam) ... večer si roztopím krb ,počtu knihu zkouknu bednu za těch pár hodin příjemného plápolání se v tom osprchuji až to vyhasne stále topí a dopoledne kdy nejsem doma to stále topí.Jediné kde mi teplo unikne je komínem ,protože nemohu ochladit spaliny aby přestali proudit.

dokombinovat to s eletrikou ,aby v případě dovolené ,vejkend pryč a podob.bylo jak topit.výhoda proti plynu je udržbovost ,pořizovací náklady,neplacení pronájmu plynoměru ,nezřízení odběrného místa + rozvodů.A když se něco stane s plynem ? viz slovensko v zimě a zavřené kohouty. klekne eletrika ,půjčím neko koupím centrálu a benzín.docela dost lidí si již zřídilo domácí elektrocentrálu do systému.

ps: u minora to je horší o to že má rozsáhli klasický chodbovitý několikapatroví dům ,rozvod v oceli s vyšším průřezem (50apod) a max ve zdivu bude mít pouze omotávku z cupaniny.
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 16:36   Citovat  

topení je penězích, možnostech, prioritách a dobrém počítání rentability Úsměv
   Návrat  
PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 16:38   Citovat  

Rom. napsal:
topení je penězích, možnostech, prioritách a dobrém počítání rentability Úsměv

tobě se to mluví...nastartuješ ty tvoje veterány co jsis nacpal do obyváku ,užiješ si to a ještě zatopíš
   Návrat  
Nipper je teď offline  Nipper
2 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 16:45  Naposledy upravil Nipper dne 21.9.2011 , 2:55, celkově upraveno 4 krát. Citovat  

Jakub Erben napsal:
Klima,potažmo tepelný čerpadlo vzduch-vzduch je účinný a funkční do -5 v některých případech -10. takže z něčím ještě dokombinovat a bude to OK. Takle to mám já a z baráku natažený trubky ještě z velikejch teplovodních krbovek (stačí přiložit jednou za 5-6 hodin). mám tam tři střední radiátory a tepla dost. dílna vnitřní velikosti 9,6 x 11m výška 3,9m.

Pokud použiješ klmatizaci s recirkulací vzduchu a tepelným čerpadlem, tak ti může být celkem jedno jakou máš venku zimu a i tak se ti časem vnitřní prostor vyhřeje na přijatelnou teplotu pro práci. Popřípadě můžeš umístit i výměník s kompresorem někam do vnitřního prostoru a tím ti nedojde k zamrzání a zhoršené funkci při extrémně nízkých teplotách.

Když máš výměník venku na mrazu, tak ti při těch -5 začíná klesat účinost, ale když ho umístíš třeba do sklepa nebo garáže, tak můžeš topit bez problémů i přes zimu. Jde jen o to, aby se nedostal do nižších teplot jak -5. Moderní stavby mají klimatizační systém s tepelným čerpadlem třeba za 80tis., které topí i když se ti venku lámou psi. Všechno je jen o penězích a možnostech.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 18:54   Citovat  

PAKO: vidis, ja s nim zase nesouhlasim a z toho co pises mam dojem, ze vubec netusis, o cem tepelne cerpadlo je. Pri -5 je topny faktor temer 3 (pri -7 je to 2.6). Pri -20 je topny faktor 1.8. Na zhruba 160 metru plochy plus ohrev vody mam 10 kW. Prikon se pohybuje od 2.5 do 3.3 kW. Uplne vidim, jak nakoupim primotopy s prikonem 3.5 kW a vytopim tim barak i vodu do koupelny. Docela me ta predstava, jak "je to jedno a muzu topit primo elektrinou" pobavila. Ale tak klidne si to mysli dal, ja ti to neberu.
   Návrat  
misan je teď offline  misan
3 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 19:01   Citovat  

no já bych nemohl pořád tahat dříví do obýváku,je z toho bordel,musíš pořád zátápět,vynášet popel a jestli není výměník tak už vůbec
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 20:11   Citovat  

misan napsal:
no já bych nemohl pořád tahat dříví do obýváku,je z toho bordel,musíš pořád zátápět,vynášet popel a jestli není výměník tak už vůbec

no jo, ale zase ti ročně zbyde cca 40t Kč proti plynu nebo elektřině ...
   Návrat  
Krouman je teď offline  Krouman
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 20:16   Citovat  

Rád bych si doma zatopil, jenže bydlim v paneláku a bohužel se ještě netopí. Ráno kosa když vstanu do práce, večer kosa když vylezu z vany, je to vážně zlo. Ted je mi větší teplo v autě než doma. H+
   Návrat  
misan je teď offline  misan
3 háčka
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 20:26   Citovat  

Rom. napsal:
no jo, ale zase ti ročně zbyde cca 40t Kč proti plynu nebo elektřině ...

no já protopím 25 metráků uhlí tj asi 8000,- ročně+teda dříví na zátop,jen si teda musím zátápět v kotelně,ale říkám nemámám bordel v obýváku Úsměv
   Návrat  
tigi je teď offline  tigi
1 háčko
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 21:20   Citovat  

Zdravím vás všechny. Také jsme pořídili starší RD se starýma oknama a bez zateplení. Topení je tam nové na plyn, ale stále zvažuju, že zprovozním komín nakoupím nějaký kotel a budu topit dřevem, popřípadě uhlím. Myslíte, že to mám řešit hned tento rok a nebo si mám zimu vyzkoušet topit plynem. Momentálně si zase nemůžu dovolit koupit nějaký kotel za 30tis. to mi hlava nebere
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 20.9.2011 , 21:31   Citovat  

tigi napsal:
Zdravím vás všechny. Také jsme pořídili starší RD se starýma oknama a bez zateplení. Topení je tam nové na plyn, ale stále zvažuju, že zprovozním komín nakoupím nějaký kotel a budu topit dřevem, popřípadě uhlím. Myslíte, že to mám řešit hned tento rok a nebo si mám zimu vyzkoušet topit plynem. Momentálně si zase nemůžu dovolit koupit nějaký kotel za 30tis. to mi hlava nebere

za zimu propálíš víc
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Topíte plynem?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina