Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jakej koupit foták? Zrcadlovku
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 
Zaslat odpověď

Strana 3 z 3
Bitkar je teď offline  Bitkar
4 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 11.5.2010 , 18:57   Citovat  

to bude mit ale drahy, uz jen to rybi oko stoji sost, natoz to telo... vuci kompaktu.. bo se mylim?

Jo predsadky se delaly, bo delaj na ultrazoomy, to je taky moznost. Ale myslim, ze to vyresi neajaka zrcadlovka se sirokym objektivem. Treba Panak se dycky vytahoval jak ty jako Lumici maj sirokej uhel.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Gregy je teď offline  Gregy
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.5.2010 , 19:04   Citovat  

Bitkar napsal:
to bude mit ale drahy, uz jen to rybi oko stoji sost, natoz to telo... vuci kompaktu.. bo se mylim?

Jo predsadky se delaly, bo delaj na ultrazoomy, to je taky moznost. Ale myslim, ze to vyresi neajaka zrcadlovka se sirokym objektivem. Treba Panak se dycky vytahoval jak ty jako Lumici maj sirokej uhel.

Jo to je pravda, stoji to celkem ranec....
   Návrat  
skyline je teď offline  skyline
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.5.2010 , 19:26   Citovat  

Jak pisou i ostatni, tohle nema dobre a levne reseni.

Kompakty leti z kola ven, nic pod 24 mm se v podstate nedela a ani tech 24 mm ti pokoj na fotku nenacpe.

Predsadky na kompaktu bych vyloucil hned v dalsim kole - jak pise Bully, snizuje se svetelnost a tedy prodluzuji casy, coz je zvlast v interieru dost problem, pokud nevadi, ze se bude muset skoro porad fotit se stativem.

V prvni rade bych se podival na falesna zrcadla od Panasoniku, Lumix DMC-G1 se v kitu s objektivem 14-45, kartou a brasnou necha sehnat pod 15k; 14 mm uz by mohlo stacit, chce to ale zkusit, jestli to porad neni siroke.

Dal bych se podival po zrcadle s objektivem typu sigma 10-20, tam uz verim, ze to bude dostatecne. Jak nekteri radi rybi oko, tak to stoji ranec (na pentax cca 13, na vse ostatni 20 a vic) a je prilis jednoucelove, pokud to nebude nutnost, tak bych se mu vyhnul. Sirokac typu 10-20 vyuzijes podstatne vic a stoji min (cca 13k - v USA v klidu pod 10, pokud mas moznost ho od tam nechat dovezt).
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 11.5.2010 , 21:12   Citovat  

Skyline: oni si asi pritomni pletou pojem "rybi oko" s "ultrasirokouhlym sklem". Nektery ultrasirokac muze mit i kratsi ohniskovou vzdalenost nez rybi oko, jenomze rybi oko dela snimky kulate a vyrobit z nich z nich klasicky hranaty format jde jenom za pomoci SW. Na rozdil od tech ultrasirokouhlych skel, kde vznika klasicky format snimku uz primo, diky optice.
Sam jsem si poridil treba lehce pouzity Tamron TAMRON SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II. (pro Nikon). Kdybych ho nemel za tak smesnou cenu, nekupoval bych ho, ale fotit jde s cimkoli, kdyz se vi jak na to. Lidi hodne precenuji vyznam pouzite techniky.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.5.2010 , 21:50   Citovat  

presne tak. Pochybuju ze marfimu jde o to, aby mel profi techniku, aby prisel se stativem a zrcadlovkou, nasadil nejakej megahustej objektiv a profi to tam vyfotil. Krom toho nemusi mit celej pokoj v jednom zaberu, 2 fotky to pokryjou i se sirokouhlym kompaktem. Za denniho svetla si to mirne pribleskne, ze to ani nebude moc videt a fotka na realitni ucely pohodova.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 11.5.2010 , 22:08   Citovat  

Bitkar napsal:
presne tak. Pochybuju ze marfimu jde o to, aby mel profi techniku, aby prisel se stativem a zrcadlovkou, nasadil nejakej megahustej objektiv a profi to tam vyfotil. Krom toho nemusi mit celej pokoj v jednom zaberu, 2 fotky to pokryjou i se sirokouhlym kompaktem. Za denniho svetla si to mirne pribleskne, ze to ani nebude moc videt a fotka na realitni ucely pohodova.

Dneska jsou entry-level DSLR cenove tak pristupne, ze bych to vubec nespojoval s necim profi. Ze stejneho duvodu jsem zminil i to sklo. Ale kazdy mame naroky na ruzne veci jinak vysoke.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.5.2010 , 22:56   Citovat  

neber to doslova. Slo mi o to rict, ze spis potrebuje z kapsy vytahnout fotak nez s sebou nosit brasnu "s naradim". A cenove jsou dslr dostupnejsi, ale furt ho to bude stat dvojnasobek. Jen objektiv vyjde jako slusnej kompakt. Dle me je to nesmysl.
   Návrat  
Badunclesam je teď offline  Badunclesam
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.5.2010 , 23:21   Citovat  

A co říkáte na značku Pentax ? Se stydím
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 9:24   Citovat  

toto je zajmavy: :arrow: odkaz

Jo Pentax neni vubec zla znacka! Nebal bych se.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 9:39   Citovat  

Bully: jasny, proto pisu o jednoucelovosti. Siri ohniska jsem nezminoval vubec, predpokladam samozrejme, ze pokud nekomu nestaci 10-20, tak si nekoupi fisheye 15:-), ale pujde do fisheye 8, coz jsme ale u te dvacitky za kus, jedno na jakou znacku.
Nicmene v tomto pripade nesouhlasim s tim precenovanim techniky, protoze sire ohniska do toho nespada a je to omezeni, ktere nelze resit jinak, nez jen tou technikou. S pevnou 50 proste to, co s 10-20 nevyfotis.

bitkar: psal o tom, ze chce mit cely pokoj v 1 zaberu, ne ve 2 - pokud mu staci, ze bude na dvou, meni to samozrejme zcela radikalne situaci a kompakt staci. To je ale zcela zrejme a diskuse je tedy zbytecna.

Badunclesam: Pentax je v pohode srovnatelny s Nikonem/Canonem, vubec bych se toho nebal (maji ho dva kamaradi, oba spokojeni). Mluvim samozrejme o zrcadlovkach, v kompaktech je uplne jedno, co vezmes, dival bych se hlavne po barve Velmi šťastný
   Návrat  
Ryba je teď offline  Ryba
3 háčka
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 10:01   Citovat  

Nechci vám tu kecat do vašich odbornejch rad, ale já mám 8mm fisheye za 6k Velmi šťastný a ta značka dělá jak na canon, tak na nikon tak i na 4/3 foťáky...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 10:27   Citovat  

Ryba: tak napis, co je to zac. Osobne tipuju neco bez automatickeho ostreni a clony, ale rad se budu plest, to uz je cena, za kterou bych (mozna jednou) nad FE uvazoval.
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 10:34   Citovat  

Samyang 8mm f3.5, mám ho už půl roku a nemůžu si stěžovat. Ano, nemá to auto ostření a clonu, jenže to je u fisheye stejně celkem jedno, ostrý je to furt a clonu si nastavíš holt růčo...

Kupoval sem ho primárně na focení/natáčení skateboardingu ale taky ho hojně využívám na onboardy:) Viz třeba
http://vimeo.com/8850045
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 17:01   Citovat  

dobrej typ, dik. Jeste tak nejdriv koupit to zrcadlo :D ehm :-/

jo a to video je slusny, obraz krasnej... fakt nadhera.
   Návrat  
shaman je teď offline  shaman
4 háčka
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 17:06   Citovat  

já používám chvilku Pentax K7 a zatím velká spokojenost ale ještě se toho s ním musím naučit Úsměv
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 18:26   Citovat  

Ryba napsal:
Samyang 8mm f3.5, mám ho už půl roku a nemůžu si stěžovat. Ano, nemá to auto ostření a clonu, jenže to je u fisheye stejně celkem jedno, ostrý je to furt a clonu si nastavíš holt růčo...

Kupoval sem ho primárně na focení/natáčení skateboardingu ale taky ho hojně využívám na onboardy:) Viz třeba
http://vimeo.com/8850045

Za 6 tkc proc ne. Jenomze jde porad o rybi oko, takze se hodi jenom tak pro efektni zabery, protoze dost brutalne zkresluje. Na foceni interieru nebo architektury to bude tezko, snad jenom pokud bude to zkresleni zamerem. Muj Tamron AF SP 10-24mm F3.5-4.5 Di-II LD Aspherical jeste v zaruce me vysel na 7,5 tkc, ma ohnisko 10-24 a pochopitelne komplet spolupracuje s fotakem (AF, clona atd.). Novy stoji uz +- od 9500, urcite by nasel najit i levnejsi. Zkresleni prakticky nulove uz od nejnizsiho ohniska (samozrejme charakteristicky zkresluje jako kazda sirocina, ale nejde o soudkovite zkresleni nebo az uplne dokulata jako u rybiny).
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 18:34   Citovat  

skyline napsal:
...Nicmene v tomto pripade nesouhlasim s tim precenovanim techniky, protoze sire ohniska do toho nespada a je to omezeni, ktere nelze resit jinak, nez jen tou technikou. S pevnou 50 proste to, co s 10-20 nevyfotis.

Samozrejme, ja mel na mysli precenovani techniky typu "muj setak je nic moc" apod., kdyz s nim lidi neumi fotit ani tak, aby vubec dokazali vyuzit jeho moznosti, nebo kdyz lidi nadavaji na zakladni amaterske DSLR a pritom s nimi nezvladli ani zaklady techniky, natoz aby se aspon nekdy dotkli maxima jejich moznosti.
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 12.5.2010 , 21:23   Citovat  

však já taky reagoval jen na to, že rybí oko se dá sehnat už taky levně, to že neni vhodný na architekturu nepopírám, ikdyž interiéry už sem s tim taky fotil a klient si nestěžoval... Ale byla to rozsáhlejší místnost kde to zkreslení tak nevadilo, u nějakejch panelákovejch malejch bytů to zkreslení bude už moc citelný. Rozhodně na místnosti je lepší širokáš typu tamron jak si psal...
   Návrat  
Klasounek je teď offline  Klasounek
1 háčko
PříspěvekZaslal: 13.5.2010 , 13:50   Citovat  

Bully napsal:
Za 6 tkc proc ne. Jenomze jde porad o rybi oko, takze se hodi jenom tak pro efektni zabery, protoze dost brutalne zkresluje. Na foceni interieru nebo architektury to bude tezko, snad jenom pokud bude to zkresleni zamerem. Muj Tamron AF SP 10-24mm F3.5-4.5 Di-II LD Aspherical jeste v zaruce me vysel na 7,5 tkc, ma ohnisko 10-24 a pochopitelne komplet spolupracuje s fotakem (AF, clona atd.). Novy stoji uz +- od 9500, urcite by nasel najit i levnejsi. Zkresleni prakticky nulove uz od nejnizsiho ohniska .

Prvně sorry za offtopic

Hola, do teď jsem byl pevně rozhodnutej pro Tokinu 12-24, ale teď jsi mi nasadil brouka do hlavy s Tamronem 10-24 co uvádíš, že ho máš. Tokina je cca o 3 tis dražší, ale zase podle testů vychází krapet ostřeji. Jak jsi s tím tamronem spokojenej co se týče focení na 10-12mm? Hlavně ostrost v rozích? Nemáš nějaké ukázkové fotečky? Plné rozlišení není třeba, ale takovejch 1700 px bych uvítal (vyvolatelná kvalita 10*15 dejme tomu). Můžeš přes PM, ať to tu nezaděláváme ještě víc... Děkuji
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 13.5.2010 , 15:26   Citovat  

Klasounek napsal:
Prvně sorry za offtopic

Hola, do teď jsem byl pevně rozhodnutej pro Tokinu 12-24, ale teď jsi mi nasadil brouka do hlavy s Tamronem 10-24 co uvádíš, že ho máš. Tokina je cca o 3 tis dražší, ale zase podle testů vychází krapet ostřeji. Jak jsi s tím tamronem spokojenej co se týče focení na 10-12mm? Hlavně ostrost v rozích? Nemáš nějaké ukázkové fotečky? Plné rozlišení není třeba, ale takovejch 1700 px bych uvítal (vyvolatelná kvalita 10*15 dejme tomu). Můžeš přes PM, ať to tu nezaděláváme ještě víc... Děkuji

Sednu si nad tim a poslu ti neco.
   Návrat  
neyo je teď offline  neyo
Moderátor
PříspěvekZaslal: 13.5.2010 , 15:49   Citovat  

klidně to hoď sem, mě by ta ostrost v rozích taky zajímala.
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 14.5.2010 , 0:02   Citovat  

Dneska tu mame pres noc navstevu a decka uz spi u PC, kde mam fotky Úsměv , ale prikladem fotky z toho Tamronu je treba moje posledni fotka na kalendar co ted vyhrala, nejde ani o vyrez, takze je to az do vsech 4 rohu origo, ohnisko bylo bud 10 nebo 12 mm, mam to jinde. Ev. dalsi jsem daval sem nebo tady. Mrknu pak klidne po necem jinem a hlavne vetsim rozliseni.

Ad kresba v rozich u sirokacu obecne- tohle je samo o sobe tezke tema, protoze pri vetsi clone (nizsim clonovem cisle) a zvlast u blizkych predmetu tezko dostaneme do "roviny" hloubky ostrosti zrovna predmety co jsou v rozich snimku, kdyz pri sirce uhlu snimani jde prakticky o pulkruh. To je taky jeden z duvodu, proc neni nutne jit vylozene po svetelnosti u techhle skel, i kdyz se pochopitelne hodit muze (ale pro ty specialni pripady bez svetla casto staci pouzit poradny externi blesk nebo stativ). Dalsi vec je caste prehaneni nutnosti super ostre kresby az do rohu, protoze nikdy nebyva dulezity objekt uplne v rohu (takze si toho vazne nevsimne NIKDO Velmi šťastný ), dal se tohle pozna bud na skutecne velkych formatech tisku (A4 ale spis vic) nebo na PC monitorech pri zvetseni 1:1, pokud jde o nejakych smesnych 10x15 cm, na tenhle format neni prece potreba ani zrcadlovka.

Ad konkretne ten Tamron: s dobrym telem a jeho vhodnym nastavenim (zvlast pri rozumne clone) a s beznym doostrenim v editoru neni problem s ostrosti v rozich pri tisku ani do te A4ky. Pokud bych chtel delat vylozene profi snimky architektury nebo krajinek, tak bych se samozrejme dival po necem jinem, ale pro nas amatery a zvlast za sklo s cenou bezne pod 10tkc bych to neresil vubec, bezne setove objektivy s normalni ohniskovou vzdalenosti na tom nejsou az tak o moc lip. Jinak objektiv spolupracuje docela dobre, i kdyz spolehlive ostri vicemene jenom na stredovy bod, ale neni problem prekomponovat s namacklou spousti nebo bloklym AF jinam. Tohle samozrejme jenom pri nizsim clonovem cisle, jinak je logicky ostre vlastne vsechno. Perfektni je co se tyka protisvetla nebo absenci reflexu v protisvetle, to me silne prijemne prekvapilo a treba prave na krajinky je to dost vyhoda. Trochu me zarazely ponekud prervane barvy, ale zase neni problem bud nastavit barevny profil primo na tele nebo ubrat sytost v editoru. Soudkovite zkresleni je hodne nizke a pokud na nekterych snimcich obcas i tak vadi, zase je vic nez jednoducha moznost upravy v editoru. Na krajinky nebo architekturu, proste bezne foceni kdy mam moznost fotak nastavit je za tu nizkou cenu Tamron v pohode, na profi snimky, velkoplosne tisky nebo reportazni foto nebrat. Docela vyhodou je krome te ceny i jeho rozsah ohnisek, kdy uz se tech 24 mm u APS-C formatu rovna beznemu ohnisku, takze jde skoro az o univerzal, kdyz se cloveku nechce casto menit skla (a tahat se s nimi). Osobne pouzivam tenhle sirokac docela vzacne, takze nemam problem si s nim pohrat pri foceni ani nasledne v PC. V porovnani s poradnymi skly je pochopitelne kresba celkove o nicem, ale jde o to co clovek az tak vyuzije a taky kolik z nas ma vubec poradna skla. A jako ve vsech oborech tomu vetsinou rozumi a pozna to az odbornik a malokdy bezny divak Úsměv Jenomze to uz by pak clovek musel zatratit i ty setaky..

edit- v porovnani s Tokinou podle testu samozrejme prohrava co se tyka kresby a tusim i svetelnosti, zase je cca o tretinu levnejsi a nabizi navic vetsi rozsah ohniskovych vzdalenosti. Nejaky test i s repre priklady fotek + vyrezy v rozich je treba tady
   Návrat  
Klasounek je teď offline  Klasounek
1 háčko
PříspěvekZaslal: 14.5.2010 , 11:36   Citovat  

Hola Bully,

díky Ti. Prolezl jsem odkaz co jsi mi poslal na fotografovani.cz (už jsem to jednou četl, ale teď více pozorně). Prozkoumal jsem všechny fotky. Taky jsem pročetl foto test na optyczne.pl a myslím, že je objektiv v pohodě. Je pravda, že na clonu 3,5 - 4,5 je to vcelku katastrofa. 5,6 už je pohoda a nej je to 8-11 (teď mám na mysli neostré rohy), což by mělo být v pohodě. Sice člověk přicloní, ale zase můžu díky krátkému ohnisku jít na nižší čas, čímž se světlo jakž takž dorovná.

Mám to jen pro své hobby focení, občas nějaká fotečka na webu, ale v žádném případě velkoformátový tisk, či zkoumání 100% výřezů. Na web to jde stejně tak do těch 1500 px, spíš 800 - 1000 px, a tam už se s tím pak dá něco udělat (zmeněení, doostření).

Takže teď ve mě hlodá červíček ... 3 tisíce korun českých doma a to včetně 2 mm navíc Úsměv Je to tam.
   Návrat  
Ayrton je teď offline  Ayrton
PříspěvekZaslal: 14.5.2010 , 18:26   Citovat  

Já bych šel do Canon EOS 550D.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Jakej koupit foták? Zrcadlovku
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: