Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Budoucnost: EURO 7, 95 g a co to znamená pro Hondu?
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 18
skyline je teď offline  skyline
4 háčka
PříspěvekZaslal: 14.11.2019 , 8:35   Citovat  

Dějí se velké věci. Většina - a zvlášť ti, kteří se zajímají o nové Hondy nebo je mají - zaregistrovala, že Honda mění nabídku. Už nelze objednat CR-V 1.5t - v březnu-dubnou budou poslední várky a hotovo, dále jen hybrid. Nový Jazz bude jen hybrid. Civic dostane rozšíření výbav pro warťas a naopak se omezí výbavy 1.5t. Společně s HR-V pak v příštích generacích budou už jen hybridy (2021-2022). Nově se příští rok začne prodávat elektrické e. Proč to všechno? Rudozelená EU, greténi, pošuci žeroucí kořínky a požadující konec civilizace. OK, to můžem rozebrat jinde. Pojďme se podívat na fakta a kdo si to můžete dovolit a chcete jezdit s manuálem a-nebo benzínem, blíží se poslední šance takové auto mít - pak už jen ojetiny a časem nic.

Ve zkratce jde o to, že přijde EURO 7. To už neřeší jen limity emisí, ale také maximální CO2, které je povolené na úrovni 95 g/km. To zhruba odpovídá spotřebě 3.4 l/100 km nafty nebo 4 l/100 km benzínu. Nad tento limit budou za každý gram pokuty. Vysoké. 95 gramů platí pro auta o pohotovostní hmotnosti 1380 kg, pro těžší se jen velmi mírně zvyšuje. Za gram se platí 95 Euro, tedy asi 2450 Kč. To celé se počítá napříč flotilou prodaných aut. Co to znamená pro Hondu?

Toto už jsem rozebral do detailu v jiném threadu (odkaz) a proto sem už jen ve zkratce: vzal jsem počty prodaných Hond v EU za 2018, ignoroval váhu aut, odhadl poměry jednotlivých motorů a z toho vyplývající průměrné emise na model, odečetl 95 gramů a získal tak nadlimitní gramy. Ty vynásobil sazbou pokuty. Výsledek:
- Průměrné zvýšení ceny na jedno auto (suma všech pokut děleno počtem prodaných aut): 73k CZK
- Nejnižší pokuta Jazz (54k), nejvyšší CTR (203k !!)
- Celkové peníze, které by EU vytahala ze zákazníků Hondy v Evropě: cca 10 miliard CZK

Co lze očekávat při změně portfolia:
- Sníží se prodeje Hondy ze stávajících cca 130k aut v EU na cca 100k, což vyvolá tlak na marže (pravděpodobně někdo z dealerů krachne)
- Sníží se prodeje především CR-V, odhaduji osobně na max 15k (aktuálně 30k ročně)
- Nový Jazz se vejde do limitu
- Prodá se cca 10k "éček", které flotilu pokutami také nezatíží a tedy sníží průměrnou pokutu na 1 auto

Pokud se pokusím odhadnout prodeje Hondy 2020 (již bez CR-V 1.5t), vidím je zhruba takto:
- Jazz 25k (snížení o 8k)
- Civic 25k (snížení o 10k)
- HR-V 20k (cca setrvalý stav)
- CR-V 15k (snížení o 15k)
- e 10k

Očekávané zvýšení ceny tedy bude cca následující (mluvil jsem se 3 dealery - jeden říkal, že se nezvýší nic, druhý 15-20k na Civika, třetí 40-50k):
- Jazz: pokuta 0
- Civic: pokuta 45k (aktuálně 60k, snížení kvůli zvýšení podílu prodaných litrů)
- HR-V: 86k (beze změny)
- CR-V: 61k (pouze hybrid, snížení ze 110k díky absenci 1.5t)
- e: 0
Průměrná pokuta za celých 95k prodaných aut: 40k

Lze tedy čekat vyšší ceny a/nebo menší slevy, případně kombinaci obojího. Podporu lze čekat především tam, kde budou emise malé (Jazz) nebo nižší v rámci nabídky (tlačení litru na úkor 1.5 u Civika).

Čím víc se prodá éček, tím nižší průměrné emise na automobilku a tedy možnost prodeje většího množství spalovacích motorů s rozumnou pokutou. Lze-li slovem "rozumný" chatakterizovat pokutu, ať je jakkoliv vysoká, jde jen o klasickou krádež za bílého dne.

Nerad bych tady rozebíral politické aspekty greténismu, konce svobodné IAD a další (i když je mi to téma blízké), tak se prosím taky držte spíš toho, co to pro nás znamená a znamenat bude. Protože půjdou nahoru ojetá auta, dopad nakonec pocítí úplně každý.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
mad_zed je teď offline  mad_zed
3 háčka
PříspěvekZaslal: 14.11.2019 , 13:20   Citovat  

Člověk se nemá rozčilovat.
Divaj sa v nedělu je státní svátek narození Soichira Hondy 17.11.Otevru vínko,přojdu bazoš,jestli tam není nějaký díl na starou popelnici c4g a nebudu si kvůli nějaké Romansko-Germanske koalici z Bruselu dělat vrásky.
Kdoví kde bude v roce 2021-2022 celá EU.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
JardaBar je teď offline  JardaBar
3 háčka
PříspěvekZaslal: 14.11.2019 , 17:15   Citovat  

Já myslím že je to úplně jedno, protože nejlepší motory už Honda (dávno) vyrobila a lepší nikdy neudělá. Takže nikomu nic neuteče, jedině v bazaru Velmi šťastný . Současné vysavače, pro lidi co mají ke spalovákům vztah, za koupi nestojí.

Spíš máme štěstí, že se ještě naše generace sveze v elektromobilu. Ztratíme i získáme, ale pokrok to bude. Taky dnes nejezdíme na koni. HaHaaa VTEC

p.s.: Otázka zněla: "EURO 7, 95 g a co to znamená pro Hondu?"
Odpověď: "To samé co pro ostatní." Velmi šťastný
   Návrat  
hopit je teď offline  hopit
4 háčka
PříspěvekZaslal: 14.11.2019 , 17:49   Citovat  

JardaBar napsal:

Spíš máme štěstí, že se ještě naše generace sveze v elektromobilu. Ztratíme i získáme, ale pokrok to bude. Taky dnes nejezdíme na koni. HaHaaa VTEC

Elektroauta patří na pouť , zatím nevidím jediný pozitivní přínos elektromobility . Je to stejný nesmysl jako biopaliva , pouze další tunel na dotace a nové daně . Evropa bude hrát ekologické divadlo a zbytek světa bude dál v klidu pálit ropu. kouř
   Návrat  
wartas je teď offline  wartas
PříspěvekZaslal: 14.11.2019 , 19:28   Citovat  

JardaBar napsal:
Já myslím že je to úplně jedno, protože nejlepší motory už Honda (dávno) vyrobila a lepší nikdy neudělá. Takže nikomu nic neuteče, jedině v bazaru Velmi šťastný . Současné vysavače, pro lidi co mají ke spalovákům vztah, za koupi nestojí.

Nove vysavace jsou fajn, nehejtoval bych to, vsichni co je mame, jsme spokojeni, jezdi to zatim hezky od toho litru az po ten dvoulitr a majitele pribyvaji stejne tak jako benzin v oleji Je to tam. ale to bude dobry, nedelal bych takove zavery. Honda
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 15.11.2019 , 6:23   Citovat  

mad_zed: rozumím a v podstatě i souhlasím (nemá cenu se stresovat s něčím, co stejně neovlivním). I tady je ale dobré si říct, jestli nějaké C4G bude za pár let ještě provozovatelné. Zatím je na pořadu dne jen znovuzavedení "daně z chudoby", tedy ekovýpalné - nově i pro ty, kde se dřív neplatilo a pochopitelně zvýšení tam, kde se už platilo (E0 tuším 25k). Uvidíme, kdy to zavedou.

hopit: elektromobilita je bohužel téma politické a dle toho to vypadá. Každopádně pokud se nepletu a snížení prodejů bude u Hondy dejem tomu o 25%, uvidíme, co to udělá s ekonomikou celkově. A s naší, kde je automotive nemalá část, zvlášť.

wartas: nová auta jsou především nová a nějakou chvíli vydrží. Mít v garáži starou vraždu je fajn, pokud to člověk k ničemu nepotřebuje a má to jako koníčka. Kabriolet 2007 bude OK i za 5 let, i když spíš půjde z domu dřív, ne kvůli stáří (najeto má 50k). Ale služebák 2012 bude za 5 let téměř jistě jinde a nahradí ho novější auto, velká otázka co vlastně. A C9G už je v inzerátech, právě proto, abych měl dalších 10 let pokoj, pokud mi ho EU dá. Pak už je otázka, co vlastně bude možné provozovat (EU právě schválila další zákony, od tuším 2022 budou auta povinně vybavená omezovačem rychlosti dle značek a alkotestem, bez kterého se to nerozjede a pár dalšími hovadinami).
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 15.11.2019 , 8:54   Citovat  

skyline napsal:
od tuším 2022 budou auta povinně vybavená omezovačem rychlosti dle značek a alkotestem, bez kterého se to nerozjede a pár dalšími hovadinami).

za tohle si bohuzel muzeme sami, protoze za tech sto let co jezdime, jsme nebyli schopni se na ceste naucit chovat ohleduplne, otazka jestli je to vubec mozne, provoz houstne
jako podpasovku celeho downsizovani vidim ten rychly progres, kdy kazdy rok se ubira a automobilky nedostanou sanci motor vyladit napric dvema/tremi generacemi modelu
   Návrat  
Jopeeeno je teď offline  Jopeeeno
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.11.2019 , 11:40   Citovat  

skyline:
Pěkný rozbor, bez debat. Jak tady už padlo, s Euro7 se bude muset poprat nejen Honda, ale i ostatní výrobci. První vlaštovky vznikají v různých kooperacích (rozložení nákladů na vývoj) a kupováním dalších značek.
Opravdu jsem zvědavý, kde se posunou prodeje přespříští rok a kolik modelů (nedej Bože značek) zanikne. V souvislosti s tím, jsem náhodou objevil tohle (prodej vozidel největsích automobilek od roku 1999). A ano, je tam i Honda Úsměv

tudy odkaz

Snad bude tvůrce realizovat up v roce 2022 Velmi šťastný
   Návrat  
pitbuell je teď offline  pitbuell
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.11.2019 , 14:00   Citovat  

Bude to težké období pro automobilky a navíc ted se už začalo i hodně propouštět v automotive. Tak ďelnici asi drahymi eko auty do kolbenek jezdit nebudou.
Fajn počtení OK
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.11.2019 , 15:15   Citovat  

Ano, to je další aspekt téhle smutné, nastávající doby. Budou vyšší ceny, nebude poptávka, nebudou prodeje, nebude výroba, budou nezaměstnaní. Fakt to těmhle "statégům" a voleným "zástupcům lidu", nedochází? Promítne se to mnohem dalekosáhleji, než si ti troubelíni v Bruselu vůbec dokáží představit.
Kurde, jak rád vzpomínám na čistě řidičské auto, splňující "hloupou" Euro2 Úsměv "Sestkové Véteíčko" a pocit z jízdy autem, vyrobeným v době, kdy se jevil svět ještě v pořádku. Bez zbytečností, bez fíčůr... Asi si nějaké takové do garáže z nostalgie seženu, byť s tím asi bude mnoho práce po večerech. Dnes už za "šet kil" nic tak řidičsky čistého neseženeš, a co teprve za dvě léta Ble
   Návrat  
dudikopf je teď offline  dudikopf
PříspěvekZaslal: 16.11.2019 , 15:20   Citovat  

No ono to nemusi byt take jednoduche mysliet si ze necham Stare Auto a basta... EU chce zaviest celoplosny monitorovaci System na cestach a najme dialniciach a budeme platit nieco ako clo/myto no a vtom je ten hacik ze za starsie auta budu extremne vysoke poplatky,takze oni vas proste prinutia kupit si ich elektro alebo proste menej jazdit! A to je presne zamer EU znizit pocet aut-spotreby a cerpania energie...
V
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.11.2019 , 15:42   Citovat  

Ano, tohle přijít může, tedy spíše příjde. Byl jsem na školení, kde mj. vystupoval nějaký zástupce slovenské firmy, která u vás provozuje mýtný systém. Obdobný systém by měl být i v ČR. No a při neformální časti pak mluvil i o nějakých vizích při jednání s vládou, které, pokud to legislativně podpoří, budou pro motoristy, slušně řečeno, finančně náročné.
Civic EJ/EK bude za "chvíli" veterán, tak to postavím na veteránské značky a budu mít od daní a eko výpalného klid Úsměv
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.11.2019 , 16:55   Citovat  

Jopeeeno napsal:

Kurde, jak rád vzpomínám na čistě řidičské auto, splňující "hloupou" Euro2 Úsměv "Sestkové Véteíčko" a pocit z jízdy autem, vyrobeným v době, kdy se jevil svět ještě v pořádku. Bez zbytečností, bez fíčůr... Asi si nějaké takové do garáže z nostalgie seženu, byť s tím asi bude mnoho práce po večerech. Dnes už za "šet kil" nic tak řidičsky čistého neseženeš, a co teprve za dvě léta Ble

je to dobrý Vyřešil jsem to stejně , prohnat staré vti je čistá radost z jízdy VTEC
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 16.11.2019 , 17:30   Citovat  

hopit:
Úplně perfektní řešení, závist, fakt OK
Taky bych rád, jednou. Chybí mi auto na občasné blbnutí, ten kick, podvozek (i když horší brzdy, ale odpustíš pár "drobností" tomu "čistému" autu).
Vzpomínám taky na ty blažené doby, kdy jsem měl úsměv na ksychtu, když jsem doslova vyprášil Octávku 1.8T s kšilovkářem za volantem... No, dost nostalgie. No, poslední. První 6G jsem měl 1.4IS, a i s tou se jezdilo fajnově. Možná proto jsem si "na stará kolena" pořídil motorku, pro ten pocit... Velmi šťastný
   Návrat  
pitbuell je teď offline  pitbuell
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.11.2019 , 18:57   Citovat  

Už i motorky maji eurox abs stabilizaci displeje. A Ja vůl prodal Bullika 12 ss Bueee ...
Kdysi gumovacka o potlesk na krizovatce dnes povás hodi mobilem a napraší na životním prostredi...
System @A a třiválce je nejmenší zlo stoho co čeká fosilní motorismus.
Jinak jinde clanky o vyhazovani setreni pouzivani hnusnych bioplastu atd Bueee
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.11.2019 , 19:58   Citovat  

Nostalgicky budem ještě vzpomínat i na ty dnešní hondí turba... Přitom je to nuda, proti tomu, co bylo dřív - uvidíme, jak dlouho nám klimakteričtí greténi nechají MX-5 NA, to je jízdně (reakce na plyn, převodovka, řízení, brzdy, váha) úplně někde jinde než dnešní auta, i když je to slabé (a motor stojí za prd, proti Hondám).

Ekopošuci mimochodem už snižují rychlost na dálnicích na 100 km-h v NL.

Celkově mi přijde smutné, že zatímco my jsme demonstrovali proti komančům, dnešní mladí hlupci demonstrují za jejich návrat. To bych si nikdy nemyslel, že se toho dožiju. Smutný
   Návrat  
2bep je teď offline  2bep
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 17.11.2019 , 22:45   Citovat  

Holt v garáži EG2, postupně dolaďovaná zpět směrem k serii a vedle ní se budou střídat dailiny. Ikdyž se obávám, že CXG Sport Plus bude asi na hodně dlouho poslední nové auto co si kupuju. To co přináší nové regulace mě jako řidiče vůbec neláká Tak to valím bulvy
   Návrat  
94EJ★1 je teď offline  94EJ★1
3 háčka
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 17.11.2019 , 23:56   Citovat  

v jednom uřvanej vtec, v druhym uřvanej vanos a poď,
z těhle devadesátkovejch vraků po jízdě nechceš vylejzat... bohužel prachy hejbou světem

ej1e36.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
ej1e36.jpg, 1.89 MB
   Návrat  
Cody je teď offline  Cody
3 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 9:05   Citovat  

94EJ★1 napsal:
v jednom uřvanej vtec, v druhym uřvanej vanos a poď,
z těhle devadesátkovejch vraků po jízdě nechceš vylejzat... bohužel prachy hejbou světem

OK OK OK
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 13:34   Citovat  

Ještě k tématu "youngrimera". V republice se "véteíčka" vyskytují sporadicky, pokud ano, chtělo by to celkovou přestavbu, které ani cena neodpovídá.
Na mobile.de cena také pomalu stoupá (nebo si drží svůj standard), holt start od 200.000 za původní kus to mi hlava nebere
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 16:30   Citovat  

Ekokogie Ble
Na Slovensku se provoz starších aut zřejmě prodraží, nebo spíše některá auta skončí v propadlišti dějin. Téma k povinnému prodeji benzínu E10 od 1.1.2020 to snad ne Nám se zatím vyhne, zatím...

tudy odkaz
   Návrat  
2bep je teď offline  2bep
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 16:44   Citovat  

Neplatí E10 náhodou i pro CZ od 1.1.2020?

Naštěstí pro stříkačky od Hondy to problém není a my stejně všichni jezdíme na 100okt, ne? pořádnej výtlem
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 17:12   Citovat  

2bep napsal:
Neplatí E10 náhodou i pro CZ od 1.1.2020?

Naštěstí pro stříkačky od Hondy to problém není a my stejně všichni jezdíme na 100okt, ne? pořádnej výtlem

Osobně už pár let tankuji pouze 100oktan , ale i tam už jsou biosračky to snad ne Pro stará auta bude asi nejlepší řešení LPG .
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 17:35   Citovat  

2bep:
Použil jsem strejdu googla a našel článek z roku 2018, kde se píše, že pro ČR je E10 "zatím v nedohlednu", rozuměj, ne v roce 2020 Úsměv
Jak je v článku uvedeno, Hondy jsou z obliga a do starších klenotů, jak už zmiňujete, bych nedal ani E5. Ono je řešení i u "obyčejných benzínů", třeba Eurooil (Čepro) nabízí BA95 bez biosložky, jehož aktuální dostupnost na konkrétní ČS lze ověřit v jejich apce. Takový benzín jen obohatím aditivy od VIFu, nebo Millers oils a šup s tím do háerva, sekačky, pily.. Do motorky only Verva 100. Když jsem ji kupoval na nádrži bylo E5 E10 podporováno, ale skladovatelnost pouze 3 měsíce by odradila snad i vola.
Vy u youngtimerů nemáte taky jinou možnost (zimní spánek).

hopit:
I u Vervy 100? Teď jsem to (letos) nezkoumal, ale bio je i v tom? Já myslel, že už v BA98, hm....
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 17:54   Citovat  

VERVA 100 neobsahuje klasický biolíh, ale je na bázi ETBE (etyltercbutyléter). ETBE má příznivý vliv na výhřevnost paliva, lepší oxidační stabilitu a neváže na sebe vodu, která negativně působí na výkon motoru a korozi. tudy odkaz
Jopeeno : Eurooil na stránkách zmiňuje bez bio pouze naftu to mi hlava nebere
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 18:08   Citovat  

hopit:
O ETBE vím, řešili jsme to na OF. Nicméně, díky, alespoň jsi mě uklidnil, že se nic nemění.

Screen z aktuálního závozu benzínky Eurooil 3 km od baráku

Screenshot_20191118-180518_EuroOil.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
Screenshot_20191118-180518_EuroOil.jpg, 411.45 kB
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 19:00   Citovat  

A co trivalec? Krmit vervou nebo je to zbytecne a davat klasickou 95?
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 19:11   Citovat  

Jopeeeno napsal:
hopit:
O ETBE vím, řešili jsme to na OF. Nicméně, díky, alespoň jsi mě uklidnil, že se nic nemění.

Screen z aktuálního závozu benzínky Eurooil 3 km od baráku

To máš kliku , většina EO čerpaček ukazuje 5% bio . V Power Racing by měl obsahovat také ETBE .
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 19:30   Citovat  

hopit:
Jj, dík za info.
Eurooil tu je docela silně zastoupený, takže v okolí vždy natankuji bez bio (jedna, dvě benzínky vždy mají bio 0). Snad to ještě dlouho vydrží takto.

wartas:
Moderní auto a je jedno, zda tříválec, nebo čtyř. Jde o to, zda chceš pro motor to nejlepší, nebo ne. Snažím se dát vždy to nejlepší a servis řeším jen formou "spotřebáků". Na oleji a palivu nešetřím Mr. Green OK
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.11.2019 , 19:35   Citovat  

2bep:
Jen pro doplnění, zdroj autobible:

V minulosti se objevily zprávy o tom, že od 1. ledna 2019 bude nahrazen Natural 95 benzinem E10 nevhodným pro staré motoryRealita ale tak dramatická není. Benzin E10 se určitě objeví, ale stane se tak později. Cesta, jak pořídit jiný benzin, pořád budeMajitelé starších aut a veteránů zatím mohou zůstat v klidu 

Ekologické snažení všemožných orgánů má dopad nejen na výrobce aut, ale také na prodejce pohonných hmot. Také oni musí snižovat množství skleníkových plynů, což by mělo být zajištěno kromě jiného za pomoci benzinu E10 s vyšším obsahem biosložky. Jenže jeho dlouhodobé používání není pro starší motory vhodné.

V minulosti se objevily zprávy o tom, že právě E10 nahradí od 1. ledna 2019 nejprodávanější benzin Natural 95. v současnosti označovaný jako E5. A protože ten termín přichází právě teď, nabízí se otázka: Mají se majitelé starší aut připravit na blížící se biokatastrofu?

Ne, biokatastrofa zatím nepřichází 

Zpráva o tom, že od 1. ledna 2019 dojde k nahrazení Naturalu 95 benzinem E10 proletěla médii v roce 2016 (přišel s ní třeba iDnes.cz). Realita je ale naštěstí poněkud jiná. „Za Shell mohu říci, že od ledna E10 v prodeji stoprocentně nebude. Kdyby tomu tak bylo, už byste to patrně věděli. Jak se bude situace vyvíjet dále, to se uvidí v průběhu roku,“ uvedl v krátkém telefonickém rozhovoru Petr Šindler, manažer vnějších vztahů Shell Czech Republic. Jeho slova potvrzuje Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR. „Informace o E10 na českém trhu od 1.1. 2019 je dle mého kachna. E10 jistě přijde, ale předpokládám, že se tak nestane dříve než v roce 2020,“ napsal ve své odpovědi na náš přímý dotaz.

AUTOMOBILKY MUSÍ DO ROKU 2030 NAKONEC SNÍŽIT EMISE CO2 O 37,5 %. TĚŠTE SE NA ELEKTROMOBILY

Další upřesnění poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Uvedlo, že „zařazení benzinu E10 s vyšším obsahem biosložky do výroby a případné umístění na trh v ČR není nijak legislativně nařízeno,“ respektive že „legislativně další existenci typu benzinu do 5 objemových procent biosložky nic nebrání.“ Zároveň ve své odpovědi upozornilo na jinou zajímavou skutečnost.

Datum 1. ledna 2019 dříve bylo datem, ke kterému měla skončit povinnost nabízet alespoň na 50 % čerpacích stanic benzin s obsahem biosložky do 5 %. Ukončení platnosti této povinnosti ale bylo posunuto o rok dopředu, takže už téměř celý rok mohou prodejci na všech svých čerpacích stanicích vesele prodávat benzin s vyšším obsahem biosložky, aniž by si toho někdo všiml. Není se čemu divit, protože kromě přejmenování Naturalu 95 na E5 se v podstatě nic nezměnilo.

O co tedy přesně jde a co bude následovat? 

Za všechno může evropská směrnice, která byla zahrnuta do zákona 201/2012 o ochraně životního prostředí. Ta dodavateli benzinu nebo motorové nafty ukládá „snížit emise skleníkových plynů na jednotku energie obsaženou v pohonné hmotě pro dopravní účely a elektřině pro dopravní účely tak, aby každoročně dosáhl, ve srovnání se základní hodnotou produkce emisí skleníkových plynů pro fosilní pohonné hmoty stanovenou prováděcím předpisem, snížení o 2 % do 31. prosince 2014 a v následujících letech, o 3,5 % do 31. prosince 2017 a v následujících letech, o 6 % do 31. prosince 2020 a v následujících letech.“ Nás v současnosti logicky zajímá poslední zmíněný termín 31. prosince 2020.

KOLIK STOJÍ PROVOZ AUTA NA DANÍCH? STÁT SI Z VÁS ROČNĚ VEZME DESÍTKY TISÍC

Právě kvůli němu by mohlo dojít k většímu rozšíření benzinu E10. Aktuálně totiž tato povinnost stále neplatí. Jak potvrzují Ivan Indráček i Petr Šindler, aktuální limity lze v současnosti pořád plnit se stávajícími palivy E5 (Natural 95) a B7 (nafta). Prodejci se navíc podle všeho příliš do zavádění paliva E10 hrnout nebudou, protože vyšší obsah biosložky palivo prodražuje.

Až začne E10 vstupovat na český trh, nelze vyloučit, že se bude prodávat zároveň s E5. Ivan Indráček naznačil dva možné scénáře. „Logické je, že nikdo nebude na trhu kupovat E10, kdyby byla dražší než E5 (což by odpovídalo výrobním nákladům). V důsledku to může znamenat dvojí – E5 bude prodávána cíleně za vyšší cenu, aby byli řidiči motivováni kupovat E10. A nebo nebude E5 na trhu vůbec.“

Ministerstvo životního prostředí ale upozornilo ještě na jiné možnosti: „Zavedení benzinu E10 je jednou z možností dodavatelů pohonných hmot ke splnění zákonné povinnosti zajistit snížení emisí skleníkových plynů z pohonných hmot. Nicméně snížení emisí mohou dodavatelé pohonných hmot dosáhnout i jinými způsoby, například díky alternativním palivům (LPG, CNG, bioplyn, elektřina, případně vodík) a využití možnosti zohlednění tzv. snížení emisí z těžby ropy.“ Vzhledem ke skladbě vozového parku v ČR, kdy aut na CNG je u nás zanedbatelné množství, elektromobilů ještě méně a vodík je v našich končinách spíše hudba vzdálené budoucnosti, toho v konečném důsledku tyto alternativy zřejmě až tolik nevyřeší.

Až ta doba nastane, pořád bude (snad) existovat řešení 

Starším motorům nedělá větší obsah biosložky dobře. Etanol způsobuje korozi nechráněných kovových povrchů a stejně tak poškozuje pryž a plast. Navíc zkracuje životnost benzinu, na což bude dobré pamatovat, pokud někde své starší auto na delší dobu odstavíte. Nicméně právě díky problému se životností existuje naděje, že i v době vysoce ekologické bude dostupný benzin bez biosložky.

POHNUTÉ OSUDY AUTOMOBILEK VÝCHODNÍHO BLOKU: PŘEŽILO JICH JEN PÁR

Zákon o ochraně životního prostředí totiž kromě všeho zmíněného také udává výjimku: „Do povinného snížení se nezapočítávají státní hmotné rezervy uváděné při jejich obměně do volného daňového oběhu na daňovém území České republiky.“ Ano, kvůli životnosti nemá benzin zařazený do státních hmotných rezerv biosložku a stejně tak kvůli životnosti musí být po nějaké delší době obměňován. Takové palivo pak zamíří do běžného prodeje. Kromě toho je samozřejmě možné kupovat prémiový benzin, který je ovšem dražší.

Ivan Indráček pak přidává majitelům starších aut a veteránů ještě jednu naději: „Dovedu si představit, že E5 (dokonce s nulovým podílem biosložky) bude sehnatelné jako speciální palivo za příplatek. Jen si neumím představit logistický řetězec. Pokud bude speciální, bude drahé. Koupí ho jen ti, kteří budou muset. Ale kvůli nim ho zase nebude držet běžná pumpa, protože při malých prodejích existuje riziko ztráty kvality (minimálně díky tlaku par se musí zboží 2x v roce zcela obměnit),“ dodává. Jinak řečeno, teoretická šance na nákup benzinu bez biosložky i ve vzdálenější budoucnosti je, jen nebude levný a nebude dostupný na každém rohu. Vzhledem k tomu, že s veterány majitelé obvykle zas až tolik kilometrů ročně nenajedou, tyto komplikace asi vadit nebudou. Hlavně že vůbec bude na co jezdit.

V současnosti prodávaná auta už jsou samozřejmě dávno pro E10 připravená. Například poslední Škoda, která by na E10 jezdit neměla, je Felicia s motorem 1,3l-OHV (40/50 kW), vyráběná do roku 2001.

Ohodnoťte tento článek!

5 KOMENTÁŘE

skodafil (on)22/12/2018 at 06:15

Opustit EU. Vcera bylo pozde.

Odpověď

Jarda (on)23/12/2018 at 07:58

Repky zasejeme 2x vice 

Odpověď

moje jméno (on)26/12/2018 at 15:56

Dobře si to Ti nahoře prolobbovali…. 

Odpověď

Jirka_1 (on)01/01/2019 at 12:16

Hlupáci v EU nemyslí hlavou, ale kolenem. Jakákoli biosložka způsobí zvýšení spotřeby paliva, protože má menší výhřevnost, než čistý benzín nebo nafta. Z čehož vyplývá, že se uhlíková stopa změní k horšímu. A výrobci aut se potentují z toho, jak vyrobit auta, která splní nesmyslně nastavené emisní limity. Jinak E10 toho moc se starými auty neprovede. 10% lihu je o ničem.

Odpověď

Vlastimil Malý (on)24/02/2019 at 19:29

Asi tak pane Jiří, máte pravdu, Já vlastním Opel Corsa B 1.0i 40kw z roku 1997, a opravdu nemám strach z paliva E10, vím že ten motor to pojme v pořádku, jednou měsíčně tankuji třeba Vervu 100 plnou nádrž, a naopak jízdní vlastnosti jsou lepší, a čistí se palivová soustava, a motor jako takový, takže tohle neřeším. Vím že Corsička si s tím palivem E10 poradí. Takže souhlasím s Vámi.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Budoucnost: EURO 7, 95 g a co to znamená pro Hondu?
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina