Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Civic 10g
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 78, 79, 80 ... 244, 245, 246  Další 
Zaslat odpověď

Strana 79 z 246
bottom je teď offline  bottom
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 11:29   Citovat  

Ahojte, precital som si zopar vasich postrehov a vychadza mi z toho, ze keby ste sa rozhodovali tak do toho trojvalca moc nepojdete.

Uz som rozhodnuty, ze idem kupovat Civic 10G hatchback, a riesil som, ci Elegance, alebo Sport. Ide mi skor o komfort pre vodica, nez ako to ako vyzera zvonku. Tym padom pre mna tie exterierove prvky nie su az takou pridanou hodnotou.

S ohladom na totoznu vybavu (az na absenciu LED svetiel v elegance, ktore zamrzeli). Ma nic co ma Sport navyse nejak nepritahuje (az na spominany motor samozrejme).

Primarne jazdim po dialnici hore dole, rocne narobim 20 000 km... tak neviem, ci ten cenovy rozdiel stoji za to. Myslite ze na dialnici sa to auto bude trapit a odrazi sato na spotrebe?

Dik za nazory.

PS: auto pojde na firmu, takze ho budem urcite po par rokoch menit. Cize zivotnost (aj ked o nej nepochybujem pre mna nie je az tak zavaznym dovodom na vyber ineho modelu).
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
King je teď offline  King
2 háčka
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 12:06   Citovat  

bottom napsal:
riesil som, ci Elegance, alebo Sport.

Proč by se měl tříválec na dálnici trápit? Velmi šťastný Vždyť má 200 Nm. HaHaaa a bez problémů zvládne upalovat 200 km/h. Na to, co popisuješ, je úplně ideální. Spotřeba na dálnici bude zhruba stejná, jako u 1.5 Turbo, ale pořizovací cena je o pořádný kus jinde.
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 12:10   Citovat  

Tak to vypadá, že se Civic Type R docela líbí. Teda občas... někomu. Velmi šťastný
   Návrat  
Jopeeeno je teď offline  Jopeeeno
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 13:01   Citovat  

Testy i-DTECu přibývají, tady třeba v Holandštině, nebo co to je za blábolenice, naštěstí s anglickými titulky. Jsou tam i fabrická data o akceleraci, maximálce, názor na hlučnost, podvozek... Docela si člověk první obrázek o zástavbě dieselu do Civicu udělat může...

tudy odkaz
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
2 háčka
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 15:58   Citovat  

Jopeeeno napsal:
Testy i-DTECu přibývají, tady třeba v Holandštině

OK

TVL oni to fakt udělali bez AdBlue? To jsou teda frajeři. Tak to koukám! kouř
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 17:02   Citovat  

King:
Jj, vyhráli si.
Ten motor půjde na dračku Úsměv Hlavně poté, co po dieselgate jsou diesely relativně pod "dohledem" a zejména když na odstřel příjdou přímovstřiky a jejich mikročástice. To bude teprve hon na čarodějnice.
   Návrat  
piskot je teď offline  piskot
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 19:52   Citovat  

King napsal:
Proč by se měl tříválec na dálnici trápit? Velmi šťastný Vždyť má 200 Nm. HaHaaa a bez problémů zvládne upalovat 200 km/h. Na to, co popisuješ, je úplně ideální. Spotřeba na dálnici bude zhruba stejná, jako u 1.5 Turbo, ale pořizovací cena je o pořádný kus jinde.

Od kdy rozhodují "kolik to pojede" newtonmetry...? Se stydím
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 19:58   Citovat  

Jopeeeno napsal:

Ten motor půjde na dračku Úsměv Hlavně poté, co po dieselgate jsou diesely relativně pod "dohledem" a zejména když na odstřel příjdou přímovstřiky a jejich mikročástice.

Že by...? Projeli s předchozím 1.6 dieselem Evropu, dali tuším 3,7 reálných litrů na 100 km, Dieselgate byla ještě "na houbách", a kde byly prodeje...?
   Návrat  
2bep je teď offline  2bep
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 20:06   Citovat  

Jopeeeno napsal:
Ten motor půjde na dračku Úsměv

S tím bych si tak jistej nebyl. Prodeje C9G 1,6 i-DTEC prý za moc nestály...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 9.2.2018 , 20:09   Citovat  

Nevím, ale je snad rozdíl, jestli má malolitrážní motor 160, nebo 200 Nm. A pokud má Newtonmetry, má i tah, tudíž nemusí lítat stále ve zvýšených otáčkách, ne? Pak se netrápí ani taková malá jednotka a ani řidič, hm? Ale treba jsem úplný analfabet a něco si namlouvám...

Jinak k té mé poznámce o "ájditeku" a přímovstřicích, to byla ironie. Realita možná za 5 let.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 10:44   Citovat  

Jopeeeno napsal:
Nevím, ale je snad rozdíl, jestli má malolitrážní motor 160, nebo 200 Nm. A pokud má Newtonmetry, má i tah, tudíž nemusí lítat stále ve zvýšených otáčkách, ne? Pak se netrápí ani taková malá jednotka a ani řidič, hm? Ale treba jsem úplný analfabet a něco si namlouvám...

Jinak k té mé poznámce o "ájditeku" a přímovstřicích, to byla ironie. Realita možná za 5 let.

Zase offtopic
Ona ta polemika kolem kW x Nm je docela výživná. Ale proč jsem reálně s F20B6 či R18Z4 minimálně rovnocenným "soupeřem" různých 300> Nm nafťáků? Přiznám se, že mě to baví, pozorovat v zrcátku výraz obličeje řidiče, že s tím jeho naftovým zázrakem mě nedá...
   Návrat  
JardaBar je teď offline  JardaBar
3 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 11:26   Citovat  

piskot napsal:
Od kdy rozhodují "kolik to pojede" newtonmetry...? Se stydím

Od té doby co Honda nabízí přeplňování Velmi šťastný .
Takové Zetory s více jak 600Nm lítaj po poli rychlostí zvuku. HaHaaa

Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 19:37   Citovat  

Modelová situace:

Mé auto 1.5 se 131PS a 155 Nm při 4.600 ot./sek vs. CX 3 2.0 se 120PS a 204 Nm při 2.800 ot./sek. Oba pojedeme po dálnici 130 km/h. V táhlejším kopci mi bude "docházet dech" dříve, ačkoliv mám vyšší výkon o 10 kobyl. Zásadní je, že mám o vyrazných 49 Nm nižší točivý moment, navíc jeho maximum je vyhnané o citelných 1.800 výše.

Nejde o tom, které auto bude rychlejší, maximálku mám naopak lehce vyšší, než CX-3, ale o to, který motor má víc tažné síly. No a tu se opět vracím na začátek, že ten litrový Civic se 200 Nm. nebude žádná dálniční brzda, neboť jeho točivý moment, položený nízko, mu bude stačit "lítat" po silnicích s jakýmkoli převýšením skoro pořád na 6. rychlostní stupeň. A to je to, co jsem měl na mysli. Nikdy bych neřekl, ze to napíšu, ale ten litr bude pro většinu lidí příjemnější na cestování, než ekoteroristy přiškrcená R18Z4. Se kterým autem bude více zábavy, je věc druhá Velmi šťastný
   Návrat  
Lipák je teď offline  Lipák
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 19:47   Citovat  

Jopeeeno napsal:
anunaki:
Podívej se pod kapotu 1.5T - podobný spletenec hadic a kablů je tam taky. Když jsem to prvně viděl, čuměl jsem na to jak puk. Honda a tohle? No, kdyby to alespoň částečně zakrytovali, Velmi šťastný

A já, když prvně u 4 válce viděl motor , udělal WOW Tak to koukám! Úsměv H+ Je to tam. krásně nezakryté žádný kus plastu není se za co stydět to beru !!!!

DSCN7621.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
DSCN7621.JPG, 4.4 MB
   Návrat  
DOHCVTEC je teď offline  DOHCVTEC
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 20:03   Citovat  

Jopeeeno napsal:
Modelová situace:

Mé auto 1.5 se 131PS a 155 Nm při 4.600 ot./sek vs. CX 3 2.0 se 120PS a 204 Nm při 2.800 ot./sek. Oba pojedeme po dálnici 130 km/h. V táhlejším kopci mi bude "docházet dech" dříve, ačkoliv mám vyšší výkon o 10 kobyl. Zásadní je, že mám o vyrazných 49 Nm nižší točivý moment, navíc jeho maximum je vyhnané o citelných 1.800 výše.

Nejde o tom, které auto bude rychlejší, maximálku mám naopak lehce vyšší, než CX-3, ale o to, který motor má víc tažné síly. No a tu se opět vracím na začátek, že ten litrový Civic se 200 Nm. nebude žádná dálniční brzda, neboť jeho točivý moment, položený nízko, mu bude stačit "lítat" po silnicích s jakýmkoli převýšením skoro pořád na 6. rychlostní stupeň. A to je to, co jsem měl na mysli. Nikdy bych neřekl, ze to napíšu, ale ten litr bude pro většinu lidí příjemnější na cestování, než ekoteroristy přiškrcená R18Z4. Se kterým autem bude více zábavy, je věc druhá Velmi šťastný

no zalezi co je pro koho zabava , C9G je podvozkove oproti CXG onicem , drzeni stopy jeste horsi ,rizeni a razeni neni snad treba komentovat ,zvukove ani jeden zadna slava ,ale kdz jsi navyknes tak oboji najednou zni zajimave ,otacky jestli motor toci 5800 nebo 6800ot ,zase co je vic se pocita ,ale zeby mi to prilso vice zabavny to nevim ,kdybych rekl ,ze jestli je zabavnejsich 8000ot nebo 9000ot tam to je trochu jina vec ,ale takhle nevim ...
   Návrat  
monty je teď offline  monty
Moderátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 20:05   Citovat  

Jopeeeno napsal:
Modelová situace:

Velmi šťastný

platí pouze pokud budete mít oba stejný kvalt se stejným poměrem se stejným celkovým převodem a jen pokud se budeš motat kolem jeho maxima rpm/Nm jakmile tyhle otáčky přesahneš okamžitě začínají Nm ubývat-(je to videt i u toho hondáckýho litru).pak je potřeba přeřadit výš aby otáčky klesly opět k maximu Nm ,ale tím měníš Nm za rpm a tudíž na kolech moment klesá....
proto i 300Nm tdi není problém pro 2,0 N/A, seriový tdi má maximum Nm kolem 2t rpm a max točí 4,5t kdy už ale dávno nemá 300nm tudíž pořád musí vyměnovat nm za otáčky a klesá tak moment na kolech.a pak kvalty dojdou ...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 20:08   Citovat  

Lipák napsal:
A já, když prvně u 4 válce viděl motor , udělal WOW Tak to koukám! Úsměv H+ Je to tam. krásně nezakryté žádný kus plastu není se za co stydět to beru !!!!

Někomu se může líbit odkrytý motor, mě taky - nepopírám, ale ta změť různých hadic, kabeláže... Nepřipadá mi to "učesané", jestli víš jak to myslím...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 20:13   Citovat  

DOHCVTEC napsal:
no zalezi co je pro koho zabava , C9G je podvozkove oproti CXG onicem , drzeni stopy jeste horsi ,rizeni a razeni neni snad treba komentovat ,zvukove ani jeden zadna slava ,ale kdz jsi navyknes tak oboji najednou zni zajimave ,otacky jestli motor toci 5800 nebo 6800ot ,zase co je vic se pocita ,ale zeby mi to prilso vice zabavny to nevim ,kdybych rekl ,ze jestli je zabavnejsich 8000ot nebo 9000ot tam to je trochu jina vec ,ale takhle nevim ...

Záleží... já jsem pro zábavu s atmo motorem. Třeba Jazz 1.5 je pro mě urcitě synonymem zábavy, na rozdíl od třeba litrové Fábie.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 20:18   Citovat  

monty napsal:
platí pouze pokud budete mít oba stejný kvalt se stejným poměrem se stejným celkovým převodem a jen pokud se budeš motat kolem jeho maxima rpm/Nm jakmile tyhle otáčky přesahneš okamžitě začínají Nm ubývat-(je to videt i u toho hondáckýho litru).pak je potřeba přeřadit výš aby otáčky klesly opět k maximu Nm ,ale tím měníš Nm za rpm a tudíž na kolech moment klesá....
proto i 300Nm tdi není problém pro 2,0 N/A, seriový tdi má maximum Nm kolem 2t rpm a max točí 4,5t kdy už ale dávno nemá 300nm tudíž pořád musí vyměnovat nm za otáčky a klesá tak moment na kolech.a pak kvalty dojdou ...

Chtělo by to exaktní měření v praxi, ale kde směřuješ chápu a nemám nic proti. Ta dvě auta jsem dal jako příklad, ne jako dogma. Záleži také jak vypadá křivka tm, pokud je plochá, potom by byl výsledek taky jiný.
   Návrat  
monty je teď offline  monty
Moderátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 20:37   Citovat  

Jopeeeno napsal:
Chtělo by to exaktní měření v praxi, ale kde směřuješ chápu a nemám nic proti. Ta dvě auta jsem dal jako příklad, ne jako dogma. Záleži také jak vypadá křivka tm, pokud je plochá, potom by byl výsledek taky jiný.

jj bude prostě záležet na situaci.jen u toho litru bych u těch dálničních rychlostí byl opatrnější .bohužel plochá křivka přes větší rozsah rpm není nic jednoduchýho , brzký náběh určuje velikost turba a to zas určí průběh momentu- ve vyšších rpm to malé turbo prostě motor uškrtí a naopak větší turbo který bude fungovat ve vyšších rpm zas má pozdější náběh a vyšší lag takže plochá křivka znamená minimálně twinscrool,kuličkový turbo a pak biturbo nebo kombinace komp/turbo atd.
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 20:55  Naposledy upravil Lipák dne 10.2.2018 , 21:52, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

anunaki napsal:
Lipák: Jaký motor v CXG jede podle Tebe lépe než C9G 1.8? Snad ne ten tříválec?

TEST: Honda Civic 1,0 VTEC Turbo – dokáže nahradiť 1,8 i-VTEC?

Pro pořádek: Já mám rád benzíny, točivé. A mám rád motorky všech typů(enduro,chopper ...) .

Ale bohužel musím konstatovat, že 1.0 pojede opravdu lépe a běžnému řidiči bude vyhovovat. Pro toho kdo si chce užít pocitově sportovnější jízdu je lepší 1.8 v C9G (C8G), protože tříválec od 5000ot uvadá.Ale Před 3 měsíci jsem s ním (3válcem) sám ujel (bohužel) jen 30km ,ale potvrdil se jen můj dojem z předváděcích jízd.

Ona totiž 1,8 i-VTEC má nevýhodu - v nízkých otáčkách je "líná" , má dlouhé rychlosti.
Moje Corolla motor 1,6 VVTi 81kw 0-100 za 10s se vyráběl 2000-2008 : má lepší reakce na 3.4.5. rychlost, než "zabere Hondě rychlá vačka" , takže pro "klidnějším" předjíždění je příjemnější. Hihi Nebo třeba plynulé zrychlení na 4ku při výjezdu z obce je prostě rychlejší než Civic 8G - odzkoušeno na vlastní kůži několikrát.
Ten kdo nemá větší vztah k autům, tak při předváděcí jízdě u Civiců minulých generací pravděpodobně nadšený nebyl: málo odhlučněný , tvrdý, divná palubka. Proto jsou nízké prodeje, nejen cena za to může.

offtopic Můj mladej ,25 let, vzdálený příbuzný si kopil Acorda combi 2.0 VTEC.Předtím měl staré Volvo a jednou povídá: myslel jsem, že to pojede lépe , je to líné. cože cože ? Já na to blbost, jdeme se projet. On to vůbec netočil , vlastně neuměl s tím jezdit , takže pak se divil pořádnej výtlem A to bylo jeho 4 auto. Tak to jen tak pro názornost. A takových lidí je hodně, i horších - dřou auta na 1700 otáček do kopce.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 21:03   Citovat  

Jopeeeno napsal:
Záleží... já jsem pro zábavu s atmo motorem. Třeba Jazz 1.5 je pro mě urcitě synonymem zábavy, na rozdíl od třeba litrové Fábie.

no mne se jelo s litrem jako s beznym dvoulitrem jak v A6G az po A8G ,akorat kvalty jsou kratsi a tocis o tisickovku mene takze rychle odsejpaj a auto je sviznejsi na bezny jezdeni bez nakyho podrazovani .. s HTPeckem to nejde ani srovnavat .. civic v litru je stejne podvozkove zabavny a stabilni jako s 1.5 a srovnavat z jinymi ne type R modely predeslich modelu a generaci v serii s timhle podvozkem moc nejde ..
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 21:12   Citovat  

Monty:
Ano, je to tak, nepopírám, není turbo jako turbo.

Jak jsem psal, pokud nebudeme mít přesné převodové poměry, vykonostní grafy, jen to jen teorizování.

Vzpomínám, jak jsem sedl do předváděčky HR-V. Dealer seděl vedle mě. Po chvilce se ptám, jak zjistím, zda jsou provozní kapaliny ohřáté, když to nemá budík. Když zhasla ta modrá kontrolka, řekl, že mohu přidat. Jeli jsme do táhlého kopce. Podřadil jsem na 3. RS a vytočil k 7.000 ot. Prodejce se usmál a řekl, že jde vidět, že jsem už jezdil s Hondou (L15B s turbem se ještě v EU neprodávalo). Posteskl si, že se objeví zákazníci, kteří sednou do Civika, Jazze či do HR-V a nakonec po jízdě odejdou s tím, že to nejede... Holt, lidi už nejsou sto auta vytáčet, v době turbomotorů, navíc, když atmo Hondy docela trpí na slabší odhlučnění. To má pak jeden pocit, že když ten motor vyje, tak mu ubližuje a trápí ho. Realita je jiná, že...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 21:18   Citovat  

DOHCVTEC:
Ale jo, na takové to bězné ježdění je litr v poho. A bude v poho pro dost bězných lidí. Ale co jsem četl, tak L15B se v Civiku prodává víc, tak proč asi... Nemám zkušenost s jiným Accordem, než 5G 2.2, 8G 2.4 - ty jezdily paradně, takže neporovnám. Civic 10G jezdí vyborně v obou motorizacích, bez debat.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 21:19   Citovat  

To Jopeeeno: OK
Na oba předchozí příspěvky...
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 21:26   Citovat  

piskot:
díky přátele
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 22:03   Citovat  

piskot napsal:
To Jopeeeno: OK
Na oba předchozí příspěvky...

OK
připojuji se
   Návrat  
anunaki je teď offline  anunaki
2 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 22:41   Citovat  

Jopeeeno: jj, právě nedostatečné odhlučení a uječený zvuk motoru u HRV je kombinace, která některé zákazníky na předváděčce mohla lehce vyděsit. Velmi šťastný Ten motor "ječí" tak, že se skoro nedivím, že lidi se trochu leknou a nenakládají mu. Kdyby se u Hondy víc zaměřili na testování a lépe ho odhlučnili, člověk by instinktivně šlapal na pedál víc bez nepříjemné zpětné vazby od motoru.

Lipák: Hele, dokud to půjde, tak radši budu mít pod kapotou "nesmrtelnou" atmosféru než dopovanej pidimotůrek, který stejně vznikl jen kvůli úředníkům z Bruselu. Nevýhoda téhle atmosféry je její menší síla (menší krouťák). Ale jednoduchost, spolehlivost, spotřeba bez výkyvů jsou zase její klady.

PS: Kdybych musel jet nedejbože přes Sibiř, tak neváhám ani minutu a vezmu si 1.8 než turbo. Byť by to turbo táhlo hezky vocpoda. pořádnej výtlem
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 10.2.2018 , 22:53   Citovat  

Jopeeeno napsal:
DOHCVTEC:
Ale jo, na takové to bězné ježdění je litr v poho. A bude v poho pro dost bězných lidí. Ale co jsem četl, tak L15B se v Civiku prodává víc, tak proč asi... Nemám zkušenost s jiným Accordem, než 5G 2.2, 8G 2.4 - ty jezdily paradně, takže neporovnám. Civic 10G jezdí vyborně v obou motorizacích, bez debat.

tak 1.5 se prodava lepe ,pac to stejne lidi kupujou na lesing a ne hotove tak na tech splatkach uz tak ten cenovy rozdil neni videt a clovek jsi rekne proc ne .. nebo vetsina zajemcu chce proste motor co proste jede a ti co jsi do ted kupovali civic nebo jazz na takovy to loudani ,presli ke levnejsi konkurenci ..
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 11.2.2018 , 2:39   Citovat  

anunaki napsal:

Lipák: Hele, dokud to půjde, tak radši budu mít pod kapotou "nesmrtelnou" atmosféru než dopovanej pidimotůrek, který stejně vznikl jen kvůli úředníkům z Bruselu. Nevýhoda téhle atmosféry je její menší síla (menší krouťák). Ale jednoduchost, spolehlivost, spotřeba bez výkyvů jsou zase její klady.

PS: Kdybych musel jet nedejbože přes Sibiř, tak neváhám ani minutu a vezmu si 1.8 než turbo. Byť by to turbo táhlo hezky vocpoda. pořádnej výtlem

Ale to já přece taky, ovšem 1,8 se v C10G neprodává , takže kdyby jsou chyby. Já bych ji vzal, protože mě baví o spolehlivost bych se až tak nebál- to ukáže čas.

Nic to ovšem nemění na tom, že 1.0 turbo je při běžném ježdění dynamičtější a třeba např. pro většinu zástupkyň něžného pohlaví určitě přívětivější a ty takovou slečnu v C10G už se svojí 1.8VTEC v běžně hustém provozu nepředjedeš sopťa sopťa
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Civic 10g
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 78, 79, 80 ... 244, 245, 246  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina