Zdravím všechny H+

Hondaře a Hondařky,
rozhodl jsem se s vámi podělit o moje zkušenosti s montáží a zapojením světel pro denní svícení, chcete-li DRL (Day Running Light). Samozřejmě není tato montáž a spol. něco až tak objevného, ale třeba by se to mohlo někomu hodit.
První věcí, kterou musíte udělat, je výběr vhodného typu. Vzhledem k vozidlu, které vlastním, kterým je Accord 7G TypeS, bylo rozhodování trochu obtížné, protože míst, kam by se dala světla umístit, moc není. Nejideálnější způsob je patrně nahrazení stávajících mlhových světel, ale nerad ruším věci, které fungují a mají své místo na autě, byť je téměř nepoužívám. Začal jsem tedy hledat. Mezi požadavky na DRL patřila zejména velikost, v mém případě co nejmenší, a požadavek homologovaného výrobku. Do užšího finále se nakonec dostaly dva typy - kosodélníková a kulatá.
Který vybrat, mi pomohl Zoner, za pomoci kterého jsem „instaloval“ světla do různých pozic, ze kterých jsem se nakonec rozhodl pro kosodélník umístěný ve spodní části nárazníku (varianta 1).
Kulatá by tam šla dát také, ale přišlo mi, že opticky ten kruh ke tvaru karoserie úplně neladí, zato linie kosodélníků volně navazuje na zkosení předních světel (pár lidí si možná všimne určité podobnosti s Volvem)…
Takže objednáno a čekáme na dodávku. Mezitím mě ještě napadla jedna varianta umístění, zrcadlově k vítězné variantě, která na druhou stranu opticky rozšiřovala spodní část vozu, ale její montáž by byla poněkud komplikovanější, proto jsem tuto variantu později zavrhl.
Světla - typové označení DL-X10 - dorazila během čtyř dnů, takže už nic nebránilo zahájení montáže. Samotná montáž není otázka jedné hodiny, takže doporučuji si vyhradit nějaký ten víkend, tedy za předpokladu, že se během pracovních dní věnujete nějakému zaměstnání tak jako já a že to chcete mít udělané pěkně. Jsem tak trochu perfekcionista, takže se snažím vždy najít to nejlepší řešení, což nějaký ten čas navíc taky zabere.
Co budete potřebovat? Není toho moc. Bude stačit pár drobností, které můžeme shrnout souhrnným názvem jako základní (auto)elektrikářské vybavení, mezi které patří šroubováky, štípačky, ploché kleště, nůž, izolační páska, dvě propojovací svorky (nejlépe Scotchlok s výplní) nebo čokoládu (Studentskou pečeť na mysli opravdu nemám), stahovací pásky, husí krk(ček), něco na nervy (tady už by se Studentská pečeť hodila). Světla, která jsem objednal, jsou ve tří-drátové verzi, což znamená, že jeden drát (bílý) se připojuje na spínané (+) od spínací skříňky (zajišťuje jejich rozsvícení), druhý drát (žlutý) se propojí s (+) obrysových světel (zajišťuje jejich zhasnutí při rozsvícení klasických světel vozidla) a třetí (černý) je (-) neboli zem, ukostření.
Délky drátů jsou navrženy pro sériové zapojení, to znamená, že vedení půjde od výše jmenovaných připojovacích bodů do jednoho světla a pak následně do druhého, nikoliv každé zvlášť. Nejdříve si tedy vyberte, které světlo bude jako „koncové“ a kde zhruba budete mít nejblíže k oněm bodům. U mě padla volba na výběr levého DRL světla jako koncového, protože u pravého velkého světla je přeci jenom o kousek lepší přístup k žárovkám (není tam baterie jako na druhé straně). Začneme montáží světel, které se přidělávají pomocí plechového držáku a dvou samořezných vrutů. Můžete zvolit i jiný způsob, záleží, kolik máte místa a zda se dostanete z druhé stany světel, například pro podržení matky atd. U TypeSkového nárazníku místa moc není, takže musely stačit pouze samořezy. Světla mají z těla vyvedeny cca 15 cm dlouhé dráty zakončené konektory, na které se připojí samotné drátové propojení dále.
Před hrubou montáží levého světla jsem propojil dráty k pravému světlu, konec u světla a konektory omotal černou izolační páskou a vše zastrčil do černého husího krku.
U průduchů v mém nárazníku je na každé straně kulatý otvor do boku směrem ke kolu jako přímo dělaný pro protáhnutí vývodů DRL, tak jsem jej hned využil.
Krk s kabely jsem protáhl pod předním rámečkem RZ ze zadní strany nárazníku tak, aby byl co nejméně vidět a vše připáskoval černými stahovacími pásky.
Od druhého (pravého) světla, kde je proveden spoj mezi levým a pravým DRL, jsem vyvedl další krk s dráty vnitřní částí karoserie mezi nárazníkem a motorovým prostorem a taktéž připáskoval, tentokrát k trubce klimatizace.
Pak následovala týdenní pauza, neb času díky rodině není nazbyt, ale to není až tak podstatné pro tento článek, že.
Týdenní pauzu jsem, mimo jiné, využil pro zjišťování, kam nejlépe připojit ono (+), které slouží k rozsvícení světel při otočení klíče do polohy II. Možností je několik. První z nich je zapojení do pojistkového/releového boxu, který je v motorovém prostoru - do toho se mi moc nechtělo, neb je to poměrně komplikovaný komponent a něco tam bastlit jen tak bylo proti mému přesvědčení. Další možností je protažení až do kabiny a využití pojistkového/releového boxu u nohou řidiče - tady to ale vychází téměř nastejno. Naštěstí tady byl Gear (poděkování odesláno), na jehož radu jsem začal hledat v manuálu k Acura TSX (US název pro Accord 7G), kde se nachází na převodovce spínač pro rozsvícení světla zpátečky, který do puntíku splňuje požadavek na spínané (+) na jednom kontaktu od spínací skříňky a zároveň se nachází v motorovém prostoru (taky kde jinde

).
Samostatné dráty už jsem v krku netahal, jen jsem je omotal černou izolační páskou.
Nejjednodušší, co se připojení týká, je zapojení černého (-) drátu. Kostřících, rozuměj (-), bodů je v motorovém prostoru všude plno, takže vybrat nějaký je otázkou chvilky. Já zvolil ten, na který je připojen motor.
Pokud si chcete to nejhorší nechat na konec, tak můžete nyní přejít k připojení bílého drátu ke spínači zařazené zpátečky, který, jak je psáno výše, zajišťuje správné rozsvícení DRL při otočení klíče v zapalování. Drát jsem protáhl přední částí motorového prostoru kolem horní části ventilátorů chladiče.
Dále pak ke spínači, který se nachází nahoře na převodovce.
Pro lepší přístup je rozhodně lepší si sundat airbox s filtrem.
Na konektoru spínače, který si sundáte, se nacházejí dva dráty - žlutý a zelený. Náš drát od DRL propojíme svorkou Scotchlock (pokud chcete použít štípačky a čokoládu, není problém) se žlutým drátem - na něm se objeví (+) právě ve chvíli, kdy otočíte klíčkem do polohy II.
Vše jsem opět omotal černou izolační páskou a upevnil stahovacími pásky.
Bonbónkem a pomyslnou třešničkou na dortu je propojení posledního (žlutého) DRL drátu k obrysovému světlu. Předem upozorňuji, že pokud nemáte hubenou až dámskou ručku jako já a naopak jste majiteli pořádné chlapské „lopaty“ nebo nemáte dostatečnou gynekologickou praxi, tak na to skoro můžete zapomenout. Dostat se totiž k patici žárovky obrysového světla je téměř nadlidský výkon. Možná je jednodušší vyndat celé světlo, to já ale nikdy nedělal, takže mou volbou byla „cesta“, kterou jsem nakonec s pravou rukou ponořenou někam do útrob předního blatníku došel až na kýžený vrchol, totiž vyndání patice s žárovkou. Dráty, které do patice vedou, jsou dva - červený s černým proužkem (ten nás zajímá) a černý, který je (-). Na červený, opět za pomoci vhodné svorky, připojíme náš žlutý, zaizolujeme (pokud se nám chce a dosáhneme tam) a opět se zanoříme jednou rukou do blatníku a hledáme, kde nechal japonský tesař díru.
Po desetiminutové snaze jsem zjistil, že je, k mému překvapení, vhodnější použít levou ruku, která patici zašroubovala za patnáct vteřin. A to jsem pravák.
Pokud jsme vše zapojili správně, nespálili jsme během našeho montování žádnou pojistku, tak si můžeme užívat správného a jistě krásného denního svícení přesně tak, jak velí naše (a nejen ta) vyhláška. To znamená, že se po usednutí do vozu, otočení klíče do polohy II, DRL rozsvítí. Nastartujeme a svítí pořád. Rozsvítíme-li obrysová či potkávací světla, DRL automaticky zhasnou. A naopak - po zhasnutí potkávacích a obrysových světel se nám DRL znovu sama rozsvítí. Po vypnutí motoru a otočení spínací skříňky do polohy I, 0 či vytažení klíče, světla DRL zhasnou - a tak to má být

.
Závěrem jsem provedl malé měření proudového odběru. Nevím, jak je to u vás, ale můj Acco 7G má v klidovém stavu (klíč v poloze II, ventilátor na 1 dílek, radio off a svítící DRL) odběr cca 10 A.
Po rozsvícení obrysových světel stoupne spotřeba proudu na cca 21 A.
Prostým odečtem je zřejmé, že použitím světel DRL ušetříme alternátoru výrobu nějakých 11 A, což podle Ohmova zákona (snad sem výpočet P (výkonu) taky patří) znamená nějakých 132 W. Přepočet na litry nezvládám, neb nevím, jaký vzorec bych měl použít. Slovo litry jsem použil jen proto, že je to oficiální měrná jednotka - výsledná úspora bude patrně v řádech ml - budu sledovat. Minimálně mě však bude hřát pocit z provedené práce a alespoň z jakés takés úspory…
Člověk by neřekl, kolik se dá napsat slov o připojení tří drátů a zašroubování čtyř samořezných vrutů… Doufám, že jsem vás neunudil k smrti a toto slohové cvičení pomůže alespoň pár lidem k rozhodnutí zda „do toho“ jít či ne… Díky za pozornost.
ŠaKaL
P.S. Rozhodně nikde netvrdím, že pozice, kde se nacházejí DRL světla, je 100% dle vyhlášky. Metr nelže, skoro všechny vzdálenosti jsou OK, ale centimetů od vnějšího okraje vozu je možná až moc…
Let´s GO!