|
|
| AUTOR: |
 |
PreludeZ

Články: 16777215
Komentáře: 13
|
|
Hodnocení: 5.00/5.00 [5]
|
 |
|
 |
Článek |
Strana 1 z 1 |
 |
| |
Výměna silentbloku zadního podélného ramene
H-Fans
Po delší době tu máme další z technických článků H-Fans a tentokrát je v hledáčku výměna silentbloku zadního podélného ramene.
Úvod
Za poslední rok jsem narazil na 90% Civiců a CRX-ek z let 88-91, která měla silně zteřelý nebo již zcela ztržený silentblok zadního podélného ramene. Tento masivní silentblok plní velice důležitou úlohu kinematiky zavěšení zadního kola a tudíž pokud je ve špatném stavu, neplní zavěšení zadního kola správně svoji funkci. Při svižnějším průjezdu táhlých zatáček má auto tendenci přešlapovat. Celkem velký problém ještě cca před rokem byl, že tento díl Honda nevyráběla jako náhradní (neoriginální se nedělá dodnes vůbec), tudíž byla možná náprava pouze výměnou celého podélného ramene, což reprezentuje velký obnos. O celkových nákladech na výměnu se zmíním na konci celého článku. Vyměňovanou součást můžete vidět na obr. 1, kde je označena červeně.
Obr. 1
Kontrolu stavu zmiňovaného silentbloku lze provést opticky nebo ručně. Optická kontrola je proveditelná i bez zvedáku, tedy pokud nemáte na autě nějaká brutální kola, přes které by nebylo na silentblok vidět. Nicméně nejlépe je na silentblok vidět, když zvednete auto příručním zvedákem a odděláte zadní kolo. Pokud bude váš silentblok vypadat zteřele nebo ještě hůře, tak jako ten můj na obr. 2, je nejvyšší čas jej vyměnit.
Obr. 2
Pokud patříte k pohodlnější skupině lidí, je možné provést hrubý (doslova) odhad stavu následujícím způsobem. Zastavte vůz na rovince se zařazeným rychlostním stupněm (nezatahujte ruční brzdu). Poté se pokuste zadním kolem otočit ve směru jízdy (např. se opřete nohou a celou vahou tlačte do běhounu pneumatiky). Pokud se bude kolo v podběhu viditelně posouvat dopředu a dozadu, tak je silentblok nejspíš načatý a bylo by dobré provést i jeho optickou inspekci (viz předchozí kapitola).
Deinstalace
Vlastní výměna probíhá následujícím způsobem. Na obr. 3 jsou červeně vyznačené všechny šrouby, které je zapotřebí odstranit.
Obr. 3
Ti z vás, kteří mají Civica či CRX s kotoučovými brzdami, mají v tuto chvíli velkou výhodu. Kromě vyznačených šroubů je totiž zapotřebí odpojit též přívod lanka ruční brzdy a přívod brzdové kapaliny do zadní brzdy, což je u kotoučového provedení zadních brzd možné pouhým odmontováním brzdového třmenu (dva šrouby, obrázek jsem nenašel). No a ti, kteří mají vzadu bubnovou brzdu, mají celou práci zkomplikovanou, neboť musí odpojit přívod brzdové kapaliny od zadního brzdového prasátka a odpojit lanovod ruční brzdy. Já mám na autě brzdy bubnové a vzhledem k tomu, že mi nešel přívod brzdové kapaliny odpojit (zarezlý šroub), tak jsem zvolil lehkou improvizaci, kterou uvidíte na obrázcích v galerii na konci článku. Lanovod a přívodní hadičku jsem neodpojoval, ale povolil jejich kotvící prvky na rameni a poté již opatrně trubičku pro přívod brzdové kapaliny natvaroval, tak abych mohl dále s ramenem pracovat.
Další popis provedu pro variantu s kotoučovou brzdou. Pokud jste odstranili všechny označené šrouby a brzdový třmen, tak máte celé podélné rameno z vozu odstraněno a můžete s ním volně manipulovat. Nyní máte dvě možnosti. Pokud vlastníte lis, tak můžete silentblok vylisovat a to ve směru, který naznačuje červená šipka na obr. 4.
Obr. 4
Pokud lis nevlastníte (pravděpodobně většina z vás), tak vám nezbývá, než zvolit metodu kladiva a silentblok z ramene odinstalovat silnými údery zmiňovaným nástrojem do obvodové části celého silentbloku (směr vyklepání opět dle obr. 4). Směrování úderů pochopíte nejlépe v momentě, kdy si donesete nový silentblok domů. Na obr. 5 je vyfocen starý silentblok a na obr. 6 nový.
Obr. 5 + 6
Možná jste si všimli, že nový díl se od starého trochu liší. Guma je masivnější a její navulkanizování je nepravidelné. Na novém silentbloku je navíc šipka a tři písmena. Při instalaci nového silentbloku musí tato šipka ukazovat směrem k zemi (bráno po montáži ramene zpět).
Instalace
Při montáži nového dílu budeme postupovat opačným směrem než při demontáži starého, tzn. jednou ze zmiňovaných metod vrátíme silentblok zpět. Je nutné dodržet následující pravidla:
1 - Silentblok instalujeme zpět ze strany označené červenou šipkou na obr. 7
2 - Před i po instalaci musí směřovat šipka viditelná na gumové části silentbloku směrem dolů (neboli jako na obr.
3 - Zploštělá kulatina bude mít kratší stranu směrem ven z vozu
4 - Otvory na zploštělých koncích silentbloku budou kolmo k pomyslné ose celého ramene
Obr. 7 + 8
Při zpětné instalaci by měl být silentblok zasazen zpět přibližně do původní hloubky, tzn. okraj, na který budete tlačit či klepat, by měl být lehce v rameni "utopen". Snad to bude trochu patrné z obr. 9.
Obr. 9
Nyní je vše připraveno na zpětnou instalaci ramene do vozu v opačném sledu jeho deinstalace. Před montáží šroubů je vždy řádně promázněte v celé délce dříku a závitu vazelínou.
Výsledek
Po navrácení vozu do původního stavu je nutné provést seřízení geometrie a po seřízení též řádné vyzkoušení vozu na silnici . Pokud jste měli silentblok opravdu v hodně špatném stavu, tak budete z chování vozu nadšeni. Úplně vymizí rány ze zadní části vozu při projetí dírou, auto bude mít o něco málo tužší zadek a v některých případech vymizí i různé pazvuky linoucí se ze zadní části vozu.
Časová a finanční náročnost
Pokud jde o časový a finanční rozpočet, tak vězte, že jeden silentblok stojí kolem 1200,-Kč a jeho výměna zabere od 2 do 3 hodin, tzn. pro celé auto to dělá cca 2400,-Kč a 4-6 hodin práce. Když jsem se na výměnu ptal v Hondě, tak mi bylo řečeno, že výměnu provádí pouze se svěšeným ramenem přímo na voze (na zvedáku). Vzhledem k tomu, že jsem neměl zvedák k dispozici a nějak se mi příčilo vymlácení silentbloku přímo na voze (použil jsem opravdu velké kladivo a velké násilí), zvolil jsem výše popsaný postup, který se mi zdá trochu ohleduplnější ke všem dílům podvozku.
Alien |
 |
Autor |
Komentáře |
 |
lahoo

Články: 0
Komentáře: 3
|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 10:48 Předmět: |
|
Tak tohle je dobrej návod. Taky mě čeká výměna a teď už vím jak na to  |
|
dj-bobr

Komentáře: 2
|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 12:59 Předmět: |
|
Taky mě tento silentblok upomíná, že je čas ho vyměnit. Díky za návod, možná si na to i troufnu
Poznámka: upozorňuje na sebe vrzáním při ručním zhoupnutí zadku auta - opřete se o kufr a vrrrz  |
|
Bitkar

Komentáře: 14
|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 14:30 Předmět: |
|
| super, jeste by to chtelo clanek rozsirit o vymenu polyuretanovyho, protoze ty se dodavaj bez toho stredu a nejak se ta kovova cast ma sundat a pouzit do novyho polyuretanovyho.. Tak to by me celkem zajmalo. Klidne nabidnu svoje auto jako figuranta. Silenty stary i novy mam. |
|
silenec

Články: 1
Komentáře: 11
|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 14:54 Předmět: |
|
Pridam nejake ilustracni video -> odkaz
A tady neco resi v souvislosti se snizenim auta, poly nahrady atd. odkaz |
|
silenec

|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 14:55 Předmět: |
|
Druhy odkaz se nejak spatne vlozil, tak znovu: odkaz |
|
Idaho

|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 18:59 Předmět: |
|
Dovolím si jen upozornit že tyto silenty jsou bežně dostupné v prvovýrobe i druhovýbe - a to jak Yamato, tak Febi a další..
IC je má v nabídce už od dob JC Auta .. ( tj více jak 5 let.. ) |
|
silenec

|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 20:37 Předmět: |
|
Clanek je podle archive.org z roku 2002, takze dostupnost dilu a ceny nejspis nebudou aktualni.
Silentbloky uz mam taky trochu popraskane, takze nejspis zkusim to Yamato (nebo Febi?) - co je lepsi? |
|
Idaho

|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 22:49 Předmět: |
|
omlouvam se vycházel sem z datumu pod názvel článku :
Zaslal: 27.12.2010 , 10:16
s alienem už sem si psal
osoběn používám yamato - přiznám se že prvotním impulsem byla cena ale zatím nebyly žádné stížnosti takže nemám duvod přecházet ( u svých vozu )na jiné
Febi jsou EU výroba, Yamato jsou JPN. je to asi jen o tom co covek preferuje. |
|
DrSlimm

Komentáře: 5
|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 23:31 Předmět: |
|
Super reinkarnace clanku, samozrejme mam silenty v podobnem stavu, ale zatim jsem nemel odvahu to resit. Po precteni clanku ji stale nemam, nevim jestli si mam troufnout sundavat zadni rameno cele ven, kdyz nemam momentovy klic, nemluve o predstave cireho zoufalstvi pri vyndavani stareho silentu bez lisu, ale kazdopadne pekny navod.
Taky diky Idahovi za tip na druhovyrobu.. |
|
silenec

|
|
| Zaslal: 27.12.2010 , 23:54 Předmět: |
|
Jeste jeden odkaz , je v nem i odkaz na service bulletin odkaz
Vypada to ze v Honde si casem uvedomili chybu a pak uz montovali silnejsi silentbloky  |
|
silenec

|
|
| Zaslal: 28.12.2010 , 0:19 Předmět: |
|
odkaz |
|
coudu

Komentáře: 4
|
|
| Zaslal: 28.12.2010 , 11:51 Předmět: |
|
Super taky mě to čeká. V Hondě to dělají na autě protože nato mají stahovák-žádné násílí
Proty co zvažujou urethanový podvozek!
Chlápek v druhém odkazu co postuje "Šílenec" píše, že tento silent v urethanovém(celokově vyplněném) provedení od ES vyměnil za OEM! Prý mu zadek auta v zatáčkách "přešlapoval" dostrany a po víměně za OEM tahle nepříjemná vlastnost zmizela.
Vtom prvním píše proč to tak je  |
|
mot

Komentáře: 27
|
|
| Zaslal: 28.12.2010 , 17:11 Předmět: |
|
pěkněj návod, ale co majitelé P4G nebo i P5G? tam je to řešeno trochu jinak; a co vím, tak samotný tento hlavní silent se koupit nedá, leda tak v Hondě, ale tam ho lze prý koupit jen s celým podélným ramenem (samotný nikoliv) a levný to zrovna není, takže co dělat když je tento silenty špatný na Prelude? jedině pak bastlit s neoriginálním silentem od "energy suspension" apod. nebo má někdo lepší řešení? |
|
odos

|
|
| Zaslal: 29.12.2010 , 17:15 Předmět: |
|
presne tak. velkej nechat seriovej. jinak se polyuretan vyplatí...  |
|
Bitkar

|
|
| Zaslal: 30.12.2010 , 15:13 Předmět: |
|
| me teda obyc vystaril tak 2 roky, stal jeden cca co pamatuju asi 1200/1 kus. to me stve, takze ted mam pripraveny na to podelny rameno polyuretan od strongflex a jsem zvedaf jak se to projevi. jen najit cas a dat ho tam. |
|
silenec

|
|
| Zaslal: 30.12.2010 , 16:22 Předmět: |
|
| No to jsem zvedavy jak ti to bude fungovat, hodne lidi me odrazuje od pouziti PUR v RTA.. |
|
Idaho

|
|
| Zaslal: 30.12.2010 , 19:54 Předmět: |
|
| chlapi, bez slevy stojí ten silent v IC 531kč takže se standartní slevou jste kole 400kč /kus .. |
|
optimas

Komentáře: 1
|
|
| Zaslal: 30.12.2010 , 20:20 Předmět: |
|
| Jen bych chtěl dodat ,že když jsem to měnil na svém anglánovi tak jsem to podélné rameno nesundával z auta je to zbytečně práce navíc a silent jde vyklepnout velice lehce. A vyměna jedné strany mi trvala asi 45 minut |
|
Bitkar

|
|
| Zaslal: 4.1.2011 , 17:27 Předmět: |
|
| hele a jak s tim polyuretanem tam? jak se prej ma nechat ta kovova cast a vymenit jen gumu za poly... nejakej zvlastni postup? jak sundam tu gumu z toho kovovyho? delal to nekdo? |
|
Streetkid

|
|
| Zaslal: 5.1.2011 , 11:16 Předmět: |
|
Bitkař: co to bylo za značku, že nevydržel? gumu vyřežeš plátkem pilky nebo ostrým vysouvacím nožíkem a zbytek jde přinejhorším opálit
Ale jak píše Šílenec i Odos, neni dobré dávat pevný uretan pač ten silent jistí polohu vpřed/vzad a naopak nahoru dolů při propérování ramene musí být pružný a dovolit tak celému lichoběžníkovému systému pohyb jak nahoru a dolů, tak nepatrně i ven/dovnitř vzhledem k blatníku. Taky se mi to nezdálo, ale když koukneš na kinematiku nápravy, je to logické |
|
Bitkar

|
|
| Zaslal: 5.1.2011 , 13:22 Předmět: |
|
nevim co to bylo za znacku, ale fakt vydrzel jen par malo roku. Mam koupenej strongflex v ty mekci variante a defakto ani strongflex nedela pro tehle silent tvrdsi smes, asi vedej co delaj. Doufam :D uvidime. Nekdo tu kdyztak i nabizel vyrobu na zakazku, tak bych u nej zkusil jeste mekci, ale furt z polyur.
jinac diky za odpoved. snad to nebude problem dostat to dolu, tu gumu od kovu. |
|
Rating box? ? neni
|
|
| AUTOR: |
 |
PreludeZ

Komentáře: 13
|
|
Hodnocení: 5.00/5.00 [5]
|
 |
|
|
|
|
 | Časy uváděny v GMT + 1 hodina |
You cannot post articles in this chapter You cannot edit your articles in this chapter You cannot delete your articles in this chapter You cannot rate articles in this chapter You cannot approve articles in this chapter
You cannot post comments in this chapter You cannot edit your comments in this chapter You cannot delete your comments in this chapter You cannot rate comments in this chapter
|
|
|