Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Články

Podsvícení přístrojů palubky
  Sekce: Jak na to
  Zaslal:  13.12.2010 , 0:14

AUTOR: PreludeZ
Administrátor
Články: 16777215
Komentáře: 13

Hodnocení: 5.00/5.00 [2]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Článek  Strana 1 z 1

H-Fans

Kolegové, váš zájem mě překvapil a přestože se mi do článku nechtělo, nakonec ho smolím. Jsem antielektrotalent, takže podle toho se budu vyjadřovat. Můžete zkusit i LED s rozptýleným světlem, možná bude podsvícení rovnoměrnější.

Potřebujete:
- 6 ks diod s vyšší svítivostí (bodovky) modrého světla (tachometrový modul - dále jen přístroje) a pokud chcete, ještě další 3ks pro podsvícení ovladačů ventilátoru, topení a popelníku. Případně ještě 2ks malých (3mm) diod s normální svítivostí pro tlačítka odmlžení zadního skla a mlhovky.
- odpovídající počet odporů (hodnotu vám spočítá prodavač, raději pro 14 Voltů)
- pájecí pistoli, cín, kalafunu, kleště, štípačky, křížový šroubovák, kousek smršťovací bužírky
- trpělivost a šikovnost

Postup:

1 - Rozdeklujte palubku u přístrojů. Drží třemi šrouby - dva nahoře a jeden pod spínačem výstražných světel. Na obrázku jsou pod zelenými tečkami. Opatrně vycvakněte západky (pod červenými puntíky) a vytáhněte kryt.

2 - Přístroje drží vlevo a vpravo po dvou šroubech. Vyndejte je a povysuňte je, aby šly odpojit dva široké konektory vlevo a vpravo nahoře. Natočte přístroje jednou stranou napřed a vytáhněte je.

3 - Po obrácení uvidíte bajonety žárovek podsvícení podle obrázku (mají jinou barvu než ostatní a je jich šest). Pootočením a tahem je vytáhněte

4 - Vytáhněte žárovky z bajonetů (opatrně, jedna mi praskla a rozletěla se do všech směrů).

5 - Připravte si diody, odpory a pájku. Jedna nožička diody je delší (plusová). Tam přijde odpor. Zkraťte delší nožičku tak, aby zbyly tak 3-4mm. Stejně upravte jeden konec odporu.

6 - Připájejte odpor k diodě překrytím zkrácených pahýlů. Pájejte rychle a přesně. Když to bude trvat dlouho, dioda se speče.

7 - Navlékněte na odpor bužírku a smrskněte ji zapalovačem. Stačí jen překrýt odpor, víc by se pletlo.

8 - Hned za odporem opatrně ohněte obě nožičky zpátky. Vzniklé smyčky by měly vyjít tam, kde byly kontakty žárovek (viz obrázek).

9 - Opatrně zasunujte diody s odpory do bajonetů.

10 - Pozor, jeden z bajonetů je menší než ostatních pět.

11 - Připojte přístroje na konektory v autě a postupně nacvakávejte diody v bajonetech s rozsvícenými parkovačkami a kontrolujte, zda se rozsvítí. Když ne, pootočte ji o 180° a znovu zacvakněte. Svítí jen při jednosměrném průtoku proudu.

12 - Když svítí všechny i při lehkém třesení přístroji, je vše ok. Zamontujte vše v obráceném pořadí a je to.

Další:

13 - Popelník je jednoduchý - tři šrouby po vyjmutí popelníku (dva nahoře, jeden vzadu) a stejný postup.

14 - Ventilátor a topení je horší. Za popelníkem je směrem vzhůru jeden šroubek, který Vás po vyšroubování nechá ovladače vysunout. Přední kryt je nacvaknutý a dole na jednom šroubku. S trochou šikovnosti stačí odcvaknout pacičky a nechat šroubek uvnitř. Pak peanem nebo pinzetou vyměníte žárovky za LED.

15 - Spínače jsou piplačka. Dioda musí být z bajonetu ohnutá směrem k řidiči. Je to celé mrňavé a žárovka tam byla ze strany. Stojí za to nejdřív odzkoušet kdy svítí a pak poohnout. Potom zacvaknout a zepředu upravit směr.

Hotovo! Světlo je trochu méně rovnoměrné, ale není to na škodu, v noci to vypadá dobře (viz obrázek).

Poznámka by Alien:
Úpravu jsem vyzkoušel na svém Civicu 4D, modelová řada 88-91. Cena jedné vysocesvítivé modré diody o průměru 5mm byla 39 Kč. Hodnota předřazeného odporu při použití jedné diody v patici je 560 Ohmů, při použití dvou diod paralelně v patici je hodnota jim předřazeného odporu 280 Ohmů. Pokud jsem chtěl docílit opravdu rovnoměrného a intenzivního osvitu přistrojové desky, musel jsem použít 14 diod (dvě v každé patici) a skoro 20 minut ladit směr svícení diod. Původní osvětlení počítá s všesměrovostí světelného vyzařování žárovky, proto je nutné si vyhrát s nastavením diod. Chystám se provést ještě jednu pokusnou úpravu pro zlepšení intenzity a rovnoměrnosti osvitu, takže v brzké době se dočkáte doplnění článku z mé strany.

Poznámka by Alien #2:
Zkoušel jsem ještě osvětlení doladit, takže nakonec došlo k určitým, dále popsaným změnám:

1 - Zapojení diod se změnilo z paralelního na sériové (lepší rozdělení proudu v obvodu) a tím pádem se změnila i hodnotu odporu v sérii s dvěma diodami na 330 Ohmů.

2 - Smyl jsem lihem zadní potisk budíků. Je tam nějaká polarizační vrstva + jsou tam body, které při použití žárovky zajišťují rovnoměrné podsvětlení. Upozorňuji, že použitý líh byl nejvhodnější, benzín smýval vrstvu hůř a leptal plast pod ní.

Ještě bych chtěl poděkovat Petru Veitovi za pomocnou ruku!

Autor  Komentáře
gear
4 háčka

Články: 1
Komentáře: 5
 Zaslal: 13.12.2010 , 18:53  Předmět:    
jak jsi vyřešil osvětlení ručiček ?
sicik
1 háčko

Články: 0
Komentáře: 1
 Zaslal: 13.12.2010 , 19:26  Předmět:    
já jsem vyřešil ten rozptyl. Chce to do diody udělat jehlovým pilníkem po obvodu několik zářezů, asi 0,5 mm do hloubky a pak případně diodu přebrousit hodně jemným šmirglem (hodně jenmně) to je kvůli zmléčnění světla
majkl_l
3 háčka

Komentáře: 1
 Zaslal: 22.12.2010 , 16:02  Předmět:    
já jsem osvětlení ručiček řešil přetřením fluorescenční barvou a zeshora jsem přidělal UV lEDky...

Rating box? ? neni

Články

Sekce: Jak na to
  Zaslal:  13.12.2010 , 0:14

AUTOR: PreludeZ
Administrátor
Komentáře: 13

Hodnocení: 5.00/5.00 [2]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Přejdi na: