Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Články

LMA (Lost Motion Assembly) aneb jak opravit tlumítka II
  Sekce: Jak na to
  Zaslal:  7.12.2010 , 9:18

AUTOR: PreludeZ
Administrátor
Články: 16777215
Komentáře: 13

Hodnocení: 5.00/5.00 [2]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Článek  Strana 1 z 1

Tygr, 8.1.2008 20:31

V první řade musím říct, že opravdu není pravdou, že motory B16A2 už problémy s LMA nemají. Když odmyslím mou bývalou A1, tak se zatím potkávám spíše s motory B16A2 a H22A, které mají problémy s LMA.
Jak jsem již psal v diskuzi u prvního článku, dostaly se mi do rukou LMA s jinou konstrukcí, kde je jiná tlačná dělicí podložka a pérová závlačka. Následkem toho pak nejde podle popisu v prvním článku rozebrat. Zde tedy popíšu, jak tato tlumítka rozebrat a zároveň uvedu nový způsob opravy. Bude se vám zdát nejspíš hodně drsný a hrubý, ale věřte mi, že funguje a bude pravděpodobně i trvanlivější než první způsob. Pravda ovšem je, že ten zatím funguje na sto procent a testovací auto už mezitím najelo přes dva tisíce kilometrů.

Takže co budeme potřebovat?

Budeme potřebovat dlouhé kombinované kleště (čápovky), elektrikářskou zdrhovací pásku, tenký plochý šroubovák, starou známou upravenou ventilovou měrku, kladivo a důlčík.

Jak tedy LMA rozebrat?

Důvod jiného postupu při rozebíraní je ten, že závlačka má širší zámek a je tužší, takže způsobem popsaným v prvním článku to rozebrat nešlo. Při demontáži jsem se snažil vymyslet takový způsob, aby to každý zvládnul sám bez pomoci.
LMA si uchytíme ve svěráku za spodní část, pak mírně zatlačíme pístek LMA a kleštěmi zajistíme jeho polohu, čímž se znehybní i závlačka. Aby kleště držely samy, zajistíme je zdrhovací páskou. Kleště ale umístěte tak, aby byly na jedné straně u zámku závlačky. Vezměte si šroubovák, špičku opřete o závlačku na opačné straně než jsou kleště, v místě zámku. Šroubovák opřete o vršek pístku a lehce zatlačte proti pístku. Zhruba v polovině se závlačka oddálí od tělesa LMA. Do vzniklé mezery vložíme upravenou ventilovou měrku a závlačku lehce vyloupneme ven. No, a je to.

Na co jsem přišel po rozebraní LMA?

Přišel jsem na to, že je rozdíl v tlačné dělící podložce, konkrétně v tom, že nemá osazení na pružiny (viz foto). Nevím k čemu to je dobré, ale problém přilepení styčných ploch podložky a pístku přetrvává i u této varianty.

Dál jsem se snažil vyfotit detail podložky fungujícího LMA, aby bylo všem jasné, že hladká opravdu není. Naopak. Je hodně pórovitá, i když už tam je náznak zaleštění.

Změřil jsem také malou pružinku z fungujícího LMA a měří stejně jako u totálně nefunkčního LMA, což mě jenom utvrzuje v teorii, že vše má na svědomí pouze ta podložka.

Tak a teď k té drastické opravě.
Ta spočívá zase v úpravě tlačné dělící podložky.Volil jsem trochu tvrdý a hrubý způsob, který ale funguje.
Podložku jsem přišrouboval do dřevěného špalku, aby se nehýbala, a do styčné plochy jsem udělal důlčíkem a kladivem důlky (viz foto). Po této úpravě LMA opět funguje bez problému, dokonce i bez natažení pružinky, kterou ale stejně doporučuji natáhnout. Nic se tím nezkazí.

Na závěr bych pro rýpaly dodal jen to, že je to oprava sice neodborná, ale funkční, a také to, že to dělám pro ty z vás, kteří se mě stále ptají, co by se s tím dalo dělat, tedy kromě výměny.
Doufám, že se vám oprava povede a budete mít konečně tiché motory.

S pozdravem: Tygr.

Autor  Komentáře
mot
Partner H-C

Články: 1
Komentáře: 27
 Zaslal: 18.12.2010 , 20:55  Předmět:    
podle tohoto článku jsem taky opravoval LMA a funguje to bez problémů, super věc tento článek je to dobrý

Rating box? ? neni

Články

Sekce: Jak na to
  Zaslal:  7.12.2010 , 9:18

AUTOR: PreludeZ
Administrátor
Články: 16777215
Komentáře: 13

Hodnocení: 5.00/5.00 [2]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Přejdi na: