|
|
| AUTOR: |
 |
PreludeZ

Články: 16777215
Komentáře: 13
|
|
Hodnocení: 4.75/5.00 [4]
|
 |
|
 |
Článek |
|
 |
| |
LMA (Lost Motion Assembly) aneb jak opravit tlumítka
Tygr, 6.12.2007 20:07
Jak už sám název říká, budu se věnovat problematice a opravě LMA neboli tlumítek a ne jejich vyndávání a opětovné montáži. Ta je totiž popsaná v manuálech.
Kde se vlastně LMA nachází?
LMA se nachází pod prostředním vahadlem v sestavě třech vahadel viz obr.
Co vlastně LMA je?
Je to vlastně zařízení, které má za úlohu vymezit prostor mezi třetím (vtec) vahadlem a (vtec) vačkou, když zrovna není systém VTEC aktivní. Jednoduše řečeno, vahadlo musí kopírovat profil vačky. LMA je složeno z válce, pístu, dvojice pružin, dělicí tlačné podložky a pérové závlačky. Není to žádný hydroštel, jak si mnozí z vás myslí, a olej se k LMA dostává vrchem čili stečením a slouží jen a jen k jeho mazání, aby nedošlo k zadření třecích ploch pohyblivých dílů. LMA funguje pomocí dvou na sobě postavených pružin, které tlačí na pístek , pohybující se ve válečku, kde je jedna pružina silnější a druhá slabší. Sestava pak pruží progresivně a netlačí zbytečně silně v místech, kde to není zapotřebí a naopak. Když vahadlo zatlačí pístek na doraz slabé pružinky, pístek se opře o dělicí tlačnou podložku a ta pak tlačí dál na silnou pružinu.
Kdy vlastně slyšíme klepání?
Klepání nastává ve chvíli, když už LMA nedokáže tlačit na vahadlo, které pak nekopíruje profil vačky a vačka tím pádem do vahadla naráží.
Proč vlastně LMA nedokáže tlačit na vahadlo?
Tak odpověď na tuhle otázku jsem hledal docela dlouho.Měl jsem osm LMA pístků a z toho bylo šest úplně špatných (za tyto LMA děkuji Mirasovi). Špatné LMA poznáme podle toho, že se pístek po zatlačení a opětovném povolení vůbec nevrátí do horní polohy anebo až po delším čase.
První a dá se říct, že největší problém byl v tom, jak LMA vůbec rozebrat, respektive jakým nástrojem vyndat vnitřní pérovou závlačku. Nebudu tu obšírně popisovat všechny neúspěšné pokusy a přejdu raději rovnou k věci. Na brusce jsem si upravil spárovou měrku na ventily 0.45mm (viz obr.).
Pístek jsem zatlačil lehce dovnitř a pérovou závlačku jsem pomocí měrky v místech cca 5mm od zámku závlačky vyloupnul z drážky a demontoval. No a pak už to jde jako po másle.
Po rozebraní jsem zjistil, že je LMA zevnitř čisté, takže nečistota nemá s jeho nefunkčnosti nic společného. Nejvíc mě zarazilo, že v suchem stavu (odmaštěné) funguje normálně. Po opětovném namazání olejem je ovšem LMA opět nefunkční. Po bližším zkoumaní jsem přišel na to, že olej slepuje dosedací plochu A v pístku a dosedací plochu B na dělicí tlačné podložce mezi pružinami.
Po zdrsnění dosedací plochy B brusným papírem č. 60 a opětovném složení a namazaní fungovalo LMA téměř stoprocentně.
Následovalo zkoumaní a napružení slabší z pružinek. Pružina ze špatného LMA má výšku cca 8,1mm, tak jsem ji napružil (natáhl) na 10mm.Víc je zbytečné, protože se pak stejně sama upraví na 10mm.
LMA po opětovném složení a namazaní funguje naprosto perfektně a spolehlivě. Funkčnost si zachovalo i po nespočetném množství stlačení a opětovných uvolnění nebo po ohřátí na teplotu cca 100°C. Když jsem LMA znovu rozebral a proměřil napruženou pružinku, ukázalo se, že se délka nezměnila. Vypadá to, že se operace zdárně povedla a pacient žije a je zase v plné síle.
PS. Při skládání LMA postupujte opačným postupem než při demontáži. Pérovou závlačku lze nacvaknout bez použití nářadí (stačí prsty ruky).
Hodně zdaru při opravě přeje Tygr. |
 |
Autor |
Komentáře |
 |
| Nebyly nalezeny komentáře pro tento článek |
Rating box? ? neni
|
|
| AUTOR: |
 |
PreludeZ

Články: 16777215
Komentáře: 13
|
|
Hodnocení: 4.75/5.00 [4]
|
 |
|
|
|
|
 | Časy uváděny v GMT + 1 hodina |
You cannot post articles in this chapter You cannot edit your articles in this chapter You cannot delete your articles in this chapter You cannot rate articles in this chapter You cannot approve articles in this chapter
You cannot post comments in this chapter You cannot edit your comments in this chapter You cannot delete your comments in this chapter You cannot rate comments in this chapter
|
|
|