Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Články

Malá generálka Preludky
  Sekce: Jak na to
  Zaslal:  21.11.2010 , 22:19

AUTOR: PreludeZ
Administrátor
Články: 16777215
Komentáře: 13

Hodnocení: 5.00/5.00 [3]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Článek  Strana 1 z 1

Malá generálka Preludky

H-Fans

Již delší dobu jsem si pohrával s myšlenkou menší generálky motoru, neboť moje Preludka mi sice sloužila k plné spokojenosti, ovšem trošku se mi nelíbila spotřeba oleje cca 4 litry na 10 tisíc kilometrů.

Úvod by Alien: Když se Petr rozhodl, že by rád snížil spotřebu oleje na své Preludce a já mu přislíbil pomocnou ruku při pracích na vozech, tak jsme původně chtěli pojmout celou akci tak, aby ze získané fotodokumentace vznikl návod na provedené zásahy do motoru. Bohužel jsme v průběhu prací zjistili, že to není z časových důvodů v našich silách. Navíc bych rád podotknul, že bych níže popsané zásahy a práce nedoporučoval provádět nikomu, kdo už takovou věc neabsolvoval vizuálně či jako pomocná ruka nějakého mechanika. Osobně jsem nesčetněkrát přihlížel různým pracem na autech v dílně u kamaráda (Kamil – na srazech s červenou Suprou) a navíc jsem byl už donucen k rozebrání dvou motorů a byl jsem nápomocen Sidovi při jeho GO motoru na CRX-ku. Pokud by si někdo chtěl jakoukoliv takovou práci provést sám bez předchozích zkušeností a něchtěl dát na mou radu, aby se do toho nepouštěl, tak mu mohu pouze doporučit servisní manuál od Hondy. Jeho lehká nedostupnost by měla být časem eliminována tím, že v budoucnu budou dostupné k většině vozů Honda na stránkách H-fans. Při postupu přesně podle těchto návodů se vám však práce kvůli neustálému nahlížení do manuálu značně protáhne.

Z výše popsaných důvodů je nakonec celý popis pojednán spíše pro představu o tom, co všechno se může v rámci H-fans odehrávat. A ještě jedno upozornění, postupy uvedené v textu a viditelné na fotografiích jsou na silně amatérské úrovni. Jsou však podloženy jistými praktickými zkušenostmi, nicméně nikomu nebudu tvrdit, že jsou zcela správné a každý ať si udělá závěr sám dle vlastního rozumu.

Již delší dobu jsem si pohrával s myšlenkou menší generálky motoru, neboť moje Preludka mi sice sloužila k plné spokojenosti, ovšem trošku se mi nelíbila spotřeba oleje cca 4 litry na 10 tisíc kilometrů.

Věděl jsem o možnosti výměny pístních kroužků, ale trošku mě odrazovala poměrně vysoká cena za opravu. Až nyní, kdy jsem se o opravu začal blíže zajímat, nabídnul mně Alien, že výměnu provede. Navíc Alien sehnal všechny součástky velmi levně, až mě to samotného dosti překvapilo.

Na programu dne tedy byla výměna pístních kroužků, výměna gufírek ventilů, začištění ventilů a ventilových sedel, celkové vyčištění motoru, výměna palivového filtru a výměna pravého spodního čepu na přední nápravě.

Start celé akce Alien naplánoval už na pátek a předpokládal, že nám to bude trvat celý víkend, který byl navíc prodloužený o volné pondělí díky státnímu svátku. Všechny potřebné součástky Alien objednal během týdne a v pátek jsme všechno objezdili a nakoupili. Palivový filtr se i přes příslib dodavatele nepodařilo sehnat, takže jeho výměnu jsme odložili na neurčito.

Musím přiznat, že jsem byl z celé opravy mírně nervózní, byla to přeci jen moje první velká oprava a hlavně šlo o mojí Preludku Úsměv. I když Alien říkal, že mám sehnat pouze utahovací momenty, vytisknul jsem raději celé pasáže ze servisního manuálu.

V pátek odpoledne jsme tedy zajeli do haly u nás v práci, já jsem se naposledy polaskal s mojí Preludkou a akce mohla začít. Zatímco já jsem celý večer zápasil s povolením olejového filtru Úsměv, Alien během této doby stačil odstrojit celý motor. Po této zkušenosti jsem se raději ujal foťáku a Alien mě, v zájmu dalšího hladkého průběhu, jmenoval fotografem.

Motor byl připraven na povolení a vytáhnutí hlavy, takže na řadu přišla asi metr dlouhá páka, se kterou měl Alien dosti problémy, ale nakonec se šrouby povolit podařilo. Hlava je pěkně těžké zařízení, takže jsem na okamžik položil foťák a pomohl ji Alienovi vytáhnout. Mám já to ale zásluhy...
Po vytáhnutí hlavy se z venku ozvalo „zaburácení“ Járovy zimní škodovky, který se na nás přijel podívat. To už jsme vytahovali písty z válců, takže jsme hned Járu zapřáhli a dali mu do ruky píst na vyčištění. Stírací kroužky byly tak zalepené, že se s nimi nedalo vůbec pohnout. Snad tedy jejich výměna pomůže.

Po sundání starých kroužků jsme všechny písty zběžně očistili a pomalu se rozloučili. Pokračovat jsme měli hned druhý den odpoledne.

Hned ráno jsem se ujal čištění pístů, ze kterých jsem opatrně seškrabával usazeniny a umýval je benzínem. Po Alienově příjezdu bylo tedy vše připraveno na nasazení kroužků a vložení pístů do válců. Šlo to celkem dobře, po vložení do každého válce jej Alien utáhnul na klice pomocí momentového klíče. Po utáhnutí všech válců se zespodu vložila jakási mřížka, ve které byla ložiska samotné kliky a vše se zakrylo olejovou vanou.

Odpoledne jsme naložili hlavu do Alienova Civica a jeli jsme očistit a zaleštit ventily. Zatímco já jsem ventily vytahoval a velice destruktivní metodou jsem sundával stará gufírka, Alien ventily brousil a leštil na soustruhu jeho dědečka. Rozdíl původního, zaneseného a vyleštěného ventilu byl opravdu markantní. Sací ventily byly zanesené černou vrstvou, výfukové ventily byly zaneseny daleko více, asi půl milimetru tlustou šedou vrstvou. Během leštění ventilů mě Alien pověřil, abych dělal ručně začištění sedel ventilů, tj. jakési vybroušení sedla samotným ventilem. Na dosedající plochu ventilu se nanesla malá vrstva brusné pasty, ventil se zavřel a ručně se s ním otáčelo. Tato činnost mě tak nebavila, že jsem si dal raději práci s vymyšlením jednodušší metody pomocí vrtačky.

Po zabroušení a vyleštění ventilů jsme vše zase sbalili a odebrali se k autu. To už na nás čekali Robert s Johnym, kteří se na nás přijeli také podívat. I pomocí vrtačky bylo začištění sedel celkem zdlouhavé, ale stále lepší, než ruční práce. Každý ventil jsme nasadili, upnuli do vrtačky, která s ventilem otáčela a Alien na ventil pouze tlačil, čímž si ušetřil dost sil Úsměv.

Po nasazení všech ventilů byla hlava připravená k nasazení na blok, její šrouby byly opět utáhnuty pomocí momentového klíče, mimochodem pro mě vysoce sofistikovaného nástroje.

Pak už bylo vše připraveno na Alienovy šikovné ruce, které během chvilky vše zapojily do původního stavu. Vůbec nechápu, jak se mu bez použití servisního manuálu, který jsem mu tak pracně vytisknul, podařilo vše správně zapojit.

Problémy při následném startování se vyskytly tři. První bylo zpřeházené zapojení svíček, které Alien sice zapojil správně, ale já jsem mu je následně zpřeházel, neboť se mi to nějak nezdálo. Holt jsem měl asi více důvěřovat zkušenému Alienovi Úsměv. Pak už motor naskočil, ale začal strašně kouřit z pod svodů a pískal klínový řemen. Trošku jsem se zastyděl, neboť utáhnutí výfuku pod svody jsem měl na starosti já a očividně jsem na to zapomněl. Alien mezitím více napnul klínový řemen a motor už běžel jako hodinky.

Nechali jsme motor jen tak bublat, přičemž Alien stále sledoval úniky oleje, chladicí kapaliny atd. Vše vypadalo v pořádku, takže jsme se vydali na testovací jízdu, která dopadla zaplaťpánbůh dobře. Ten den jsme se tedy rozloučili s tím, že ventily seřídíme až v neděli, kdy bude motor studený a zároveň vyměníme čep. Bylo už pravda dvě hodiny ráno, takže nejlepší čas jít na kutě.

V neděli ráno jsem se odhodlal k pro mě velmi odvážnému činu, a to seřízení ventilů. Překvapivě to šlo to celkem hladce i bez dozoru Aliena Úsměv. Po jeho příjezdu mi sice sdělil, že ventily nějak klepou, pak zavařil kryt svodů a ujal se výměny čepu. Bohužel se mu ani po velmi přesvědčivém bušení kladivem nepodařilo sundat brzdový kotouč, takže ven muselo jít vše, včetně poloosy. Jak nepříjemné po této operaci bylo zjištění, že zakoupený čep nebude pasovat, neboť měl úplně jiný závit a průměr. Takže, ke všeobecnému zklamání, vše Alien zase namontoval zpět bez provedení výměny.

Tím byly všechny úkoly splněny a mně nezbývalo než velmi poděkovat Alienovi za jeho ochotu a pomoc. Trošku mě zklamalo jeho sdělení, že budu muset Preludku minimálně tisíc kilometrů zajíždět. Co se dá dělat, nějak to budu muset vydržet...

Petr Veit
Alien

Autor  Komentáře
Buchtak
3 háčka

Články: 1
Komentáře: 6
 Zaslal: 22.11.2010 , 15:30  Předmět:    
hezkej clanek OK
Speedy
3 háčka

Články: 0
Komentáře: 1
 Zaslal: 22.11.2010 , 16:36  Předmět:    
Moc pěkná práce!
Lukas28
4 háčka

Zaslal: 23.11.2010 , 10:11  Předmět:    
taky mě to čeká. Bud to a nebo výměna za jiný motor OK
kachnacrx
4 háčka

Komentáře: 3
 Zaslal: 24.11.2010 , 16:24  Předmět:    
Tleskám Vám kluci za super článek !
jakubM
3 háčka

Články: 0
 Zaslal: 24.11.2010 , 23:58  Předmět:    
brzy mě čeká větší masakr.. Velmi šťastný
mot
Partner H-C

Komentáře: 27
 Zaslal: 18.12.2010 , 20:58  Předmět:    
tento článek jsem četl ještě kdysi na stránkách H-fans, pěkně sepsaný a super, že tam jsou i fotky OK OK

Rating box? ? neni

Články

Malá generálka Preludky
  Sekce: Jak na to
  Zaslal:  21.11.2010 , 22:19

AUTOR: PreludeZ
Administrátor
Komentáře: 13

Hodnocení: 5.00/5.00 [3]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Přejdi na: